Moerdijk coronaproof in actie tegen zwerfvuil

Geplaatst: 18-3-2021

De Landelijke Opschoondag – de actiedag tegen zwerfvuil – gaat ook door in coronatijd. In Moerdijk zijn er volop mogelijkheden om op zaterdag 20 maart een ‘opschoon-ommetje’ te maken. Wethouder Jack van Dorst is zeker van de partij: “Met de kartrekkers uit zes Moerdijkse woonkernen hebben we bekeken hoe we de Moerdijkse Opschoondag tot een succes kunnen maken en elkaar kunnen helpen. Ook ná 20 maart. Samen met de hond ga ik zaterdag aan de zwerfafval-wandel. Da’s niet alleen nuttig, maar nog leuk en gezond ook!”   

Nu we door de lockdown meer in onze eigen omgeving blijven, valt het zwerfvuil misschien wel extra op. Het maakt je buurt niet alleen rommelig, het geeft ook problemen. Zwerfvuil trekt ongedierte aan, vervuilt de bodem en maakt dieren ziek. Daar kunnen we met zijn allen wat aan doen.

Rapen op 1,5 meter

Sowieso in Klundert, Moerdijk-dorp, Noordhoek, Willemstad, Zevenbergen en Zevenbergschen Hoek gaan mensen enthousiast aan de slag. Die acties zijn te vinden op www.supportervanschoon.nl/moerdijk. Via deze website kun je je aanmelden bij een bestaande actie of zelf een actie starten.

Maar hoe gaat dat dan, zwerfafval opruimen in coronatijd? Jack van Dorst: “Met mensen uit je eigen huishouden. Je mag volgens de regels ook met maximaal 1 andere persoon op pad, maar hou wel 1,5 meter afstand van elkaar. En voor je eigen veiligheid: draag handschoenen of gebruik een grijper.”

Aan de slag

De gemeente Moerdijk geeft grijpers, vuilniszakringen en zakken in bruikleen. Wie aan de slag wil, kan materiaal aanvragen bij een van de vrijwilligers in de gemeente. De mailadressen staan op www.moerdijk.nl/faq-afval onder ‘Zwerfafval’. Volle vuilniszakken kun je inleveren bij de milieustraat in Klundert, maar ze mogen ook in de ondergrondse containers.