Coronavirus: informatie voor ondernemers

Alle actuele informatie over het virus in en om Moerdijk, specifiek voor ondernemers.

Ook ondernemers in Moerdijk ondervinden de gevolgen van de maatregelen rondom het coronavirus. Als ondernemer kunt u bij verschillende instanties terecht voor informatie, hulp en financiële steun.

Wegwijzer Moerdijkse ondernemers

Algemene informatie

Naast de uitgebreide informatie van het RIVM worden veel algemene vragen voor ondernemers beantwoord op de sites van de Rijksoverheid en van de Kamer van Koophandel. Ook vindt u hier informatie over alle landelijke maatregelen en steun. 

Wat kan de gemeente betekenen

De gemeente gaat bedrijven als zij in de problemen komen helpen: 

  1. We bieden bedrijven gedurende 3 maanden uitstel van betaling voor gemeentelijke lasten. Bedrijven hoeven zelf geen actie te ondernemen, met uitzondering van het desgewenst stopzetten van eventuele automatische incasso’s. Zie ook het bericht van de Belastingsamenwerking West-Brabant
  2. We bieden bedrijven die een factuur aan de gemeente moeten betalen 3 maanden uitstel van betaling, mits zij daar zelf om vragen.

Meer hierover is te lezen in de beantwoording van de art. 35 vragen door het college van burgemeester en wethouders. 

Advies vanuit het ondernemersklankbord

Het ondernemersklankbord (OKB) helpt ondernemers die in financiële nood zijn vanwege het coronavirus op dit moment gratis. De adviseurs van het OKB bieden niet alleen een luisterend oor, maar staan de ondernemers in zwaar weer ook met raad en daad bij in het zoeken naar oplossingen. Aanmelden kan via het ondernemersklankbord of bel ons via 088- 1717920.  

Financiële ondersteuning

Kunt u als ondernemer vanwege financiële problemen niet meer in uw eigen levensonderhoud voorzien? Dan kunt u eventueel aanspraak maken op de regeling voor bijstand van zelfstandigen van de gemeente Moerdijk. Meer informatie hierover vindt u op de website van Werkplein Hart van West-Brabant.

Naast de bestaande BBZ regeling (bijstand voor zelfstandigen) kunt u voor maximaal 3 maanden financiële steun aanvragen die uw inkomen aanvult tot het sociaal minimum. Ondersteuning is ook mogelijk in de vorm van een lening voor bedrijfskapitaal om liquiditeitsproblemen op te lossen. 
U kunt deze Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers (Tozo) aanvragen bij het Werkplein Hart van West-Brabant.

Tegemoetkoming Ondernemers Getroffen Sectoren (voormalig noodloket)

Voor specifieke sectoren (gekoppeld aan SBI Codes) die het meest zijn geraakt door de Kabinetsmaatregelen rond het coronavirus (COVID-19) geldt de regeling Tegemoetkoming Ondernemers Getroffen Sectoren (TOGS). Lijdt u schade door de noodgedwongen sluiting, de inperking van bijeenkomsten en/of het negatieve reisadvies buitenland? Controleer dan of u in aanmerking komt voor deze regeling. Hiermee kunt u een eenmalige tegemoetkoming van € 4.000 ontvangen. Op de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland vindt u meer informatie en kunt ook zie waar u deze kunt aanvragen. 

Tijdelijke Noodmaatregel overbrugging werkgelegenheid (NOW)

De Tijdelijke Noodmaatregel overbrugging werkgelegenheid is gereed. De NOW is bedoeld om werkgevers die te maken hebben met omzetverlies tegemoet te komen. Hierdoor kunt u uw werknemers met een vast en met een flexibel contract doorbetalen. De NOW is in plaats gekomen van de regeling voor werktijdverkorting. Deze regeling wordt uitgevoerd door het UWV. Op de website van het UWV vind u uitleg over deze regeling met bijbehorende voorwaarden. Ook kunt u hier uw aanvraag indienen. Dit kan van 6 april 2020 tot en met 31 mei 2020.

(Uitstel) betaling van belastingen

Werkgevers die kunnen aantonen dat zij in financiële problemen komen als gevolg van het coronavirus kunnen tijdelijk uitstel van betaling krijgen voor de loonbelasting. Ook vennootschapsbelasting, omzetbelasting en inkomstenbelasting hoeven dan tijdelijk niet te worden afgedragen. Zo laat het kabinet gisteren weten in een brief aan de Tweede Kamer.

Contact

Wij zijn dagelijks bezig om de informatie op de website zo actueel mogelijk te houden! Heeft u nog andere vragen of opmerkingen? Neem u dan contact op met de gemeente Moerdijk via 14 0168

Op de hoogte blijven?

Wij werken deze pagina regelmatig bij. Voor het laatste nieuws kunt u ons ook volgen op social media: