Veel inbraken in onze gemeente; u kunt helpen!

Geplaatst: 14-2-2020

Het was vorige week volop in het nieuws: de vele inbraken in onze gemeente. Vooral in de plaatsen Fijnaart, Klundert en Zevenbergen is het vaak raak. Maar ook in het aanliggende gebied van de Hoeksche Waard heeft men last van diefstallen. De diefstallen zijn vaak gericht op gereedschappen, maar ook auto-onderdelen, o.a. airbags, navigatie, sturen en buitenspiegels.

Het zijn handige, snelle, gewiekste professionals waar heel erg moeilijk grip op te krijgen is. Uit onderzoek blijkt dat men in ons gebied toeslaat vanuit een bestelauto/bus. Daarin is een elektrische (geruisloze) scooter geplaatst waar men de wijk mee ingaat. De auto/bus wordt op een donkere plek buiten de wijk of in een hofje geparkeerd. De piekmomenten zijn de nachtelijke uren tussen 00.00 en 05.00 uur. Zeer aannemelijk is dat ze overdag de omgeving voorverkennen.

Politie, gemeente en buurtpreventieteams zetten zich in om de daders of dadergroepen op te sporen en de inbraken te stoppen. Het voorkomen hiervan heeft onze absolute prioriteit. Maar daarbij kunnen wij uw hulp heel goed gebruiken! Wat kunt u voor ons betekenen:

  • Vreemde of verdachte situaties: ziet u mensen in uw buurt of straat die daar niet thuis horen en bijvoorbeeld opvallen omdat ze meer dan normale aandacht hebben voor geparkeerde auto’s en/of de omgeving? Of heeft u het gevoel dat hun aanwezigheid niet klopt? Dit zijn situaties waarop wij zo snel mogelijk zullen reageren. Dit kan ook overdag zijn, omdat men dan op voorverkenning is. Bel dan direct 112.
  • Signalementen van verdachte personen/daders: uiterlijke kenmerken als lengte, haar, kleding;
    én in welke voertuigen verplaatsen zij zich, zoals: merk, type en kenteken;  zoals we eerder hebben gedeeld in de media gaan we er vanuit dat er ook een elektrische scooter kan worden gebruikt: welke kleur, type, merk of andere opvallende kenmerken;
    Bel dan 0900-8844.

Het is heel goed mogelijk dat u zich pas op een later tijdstip een verdachte situatie realiseert of later denkt 'dat klopte niet'. Ook al heeft u het gevoel dat het misschien niet belangrijk is wat u heeft gezien, ook dan kan uw informatie waardevol voor ons zijn. En mocht het zo zijn dat in uw auto is ingebroken, laat ons ook dat weten. Bel dan ook 0900-8844: Geen spoed, wel politie.

Naast politie en gemeente zijn ook buurtpreventieteams in uw buurt alert op bovenstaande. Mocht u geen lid zijn van een buurtpreventieteam in uw buurt, is dit wellicht een mooie gelegenheid om u hiervoor aan te melden. Ook kunt u natuurlijk op eigen gelegenheid, bijvoorbeeld als hondenbezitter, een extra rondje door de buurt maken.