Legionella geconstateerd in jachthaven Willemstad

Geplaatst: 10-5-2018

Bij de reguliere controle van de drinkwaterkwaliteit in de gemeentelijke Jachthaven Willemstad is een overschrijding van de legionellanorm geconstateerd. Inmiddels is bekend dat het gaat om een minder gevaarlijke variant van de bacterie.

In het kort

  • Op 8 mei ontving de gemeente Moerdijk de analyseresultaten van een reguliere legionellacontrole. Daaruit bleek een verhoogde concentratie legionellabacteri├źn in het water van een aantal slangenhaspels op de steigers. Bij de douches en toiletten is geen overschrijding geconstateerd.
  • De slangenhaspels op de steigers en in de havenkom zijn op 9 mei permanent verwijderd. Op de bestaande kranen zijn koppelingen geplaatst zodat ligplaatshouders hun eigen slang kunnen aansluiten als zij van de watervoorziening gebruik willen maken.
  • De leidingen worden vanaf nu dagelijks gespoeld. In de week van 14 mei wordt het water opnieuw gecontroleerd.
  • Er zijn geen ziektegevallen gemeld bij GGD West-Brabant.

Risico stilstaand water

De legionellabacterie komt van nature voor in grond en in water. In water zitten meestal heel weinig legionellabacteri├źn, maar onder bepaalde omstandigheden kan de bacterie zich snel vermeerderen. Dit komt vooral voor als het water stilstaat en tussen 25 en 45 ┬║C is. Die situatie kan zich voordoen in slangen op haspels.

Gemeente neemt maatregelen

De jachthaven doet al meer dan wettelijk wordt verlangd als het gaat om legionellapreventie. Het leidingsysteem beschikt over legionellapreventiekleppen die automatisch spoelen bij een verhoogde temperatuur. Daarnaast spoelen de leidingen periodiek automatisch. Bovendien spoelen we wekelijks de leidingen handmatig volgens de voorschriften. Toch blijkt het niet mogelijk om een verhoogde concentratie legionella uit te sluiten in de slangen. De haspels verwijderen is daarom de veiligste oplossing. Ligplaatshouders worden deze week persoonlijk per brief op de hoogte gesteld.

Over legionella

De legionellabacterie is alleen gevaarlijk bij inademen, bijvoorbeeld tijdens het douchen. Je wordt niet ziek als je water met legionella drinkt. Toch adviseren we mensen die water hebben getankt in de haven uit voorzorg om het water te verversen.

De meeste mensen die met de legionellabacterie in aanraking komen, merken daar niets van. Soms ontstaan milde, griepachtige klachten die vanzelf overgaan. Incidenteel veroorzaakt de bacterie een ernstige longontsteking, bekend als de veteranenziekte. In Willemstad gaat het om een minder gevaarlijke variant van de bacterie. Er zijn geen ziektegevallen gemeld bij GGD West-Brabant.

Meer informatie: http://www.rivm.nl/legionella