Column wethouder Désirée Brummans - Nederland in de greep van 6000 stofjes: PFAS genaamd

Geplaatst: 26-11-2019

Al gehoord van PFAS? PFAS is een afkorting die staat voor in totaal zo’n 6000 stofjes die in onze bodem belanden. Of: beland zijn. De meeste van die stoffen zijn met name in het (verre) verleden gebruikt. Er is nog veel onbekend over de hoeveelheden, de precieze schadelijkheid of de omvang daarvan. De overheid speelt op zeker en heeft daarom een strenge minimum-grenswaarde opgelegd voor de hoeveelheid PFAS die in grond mag zitten. Wat dat met mijn werk als wethouder te maken heeft? Heel veel.

Grond die voorheen zonder keuring gewoon verplaatst kon worden, moet nu blijven liggen. Grondbanken, depots waar je grond naar toe kunt brengen en tijdelijk opslaan, sluiten de poorten. En er moet nogal wat grond verplaatst worden in onze gemeente. Een willekeurige greep: van het werk aan de Haven in Zevenbergen tot aan woningbouwprojecten in Helwijk en in andere woonplaatsen. 

Wat doe je dan?

Het zijn dit soort ontwikkelingen en overheidsbesluiten die mijn werk een extra dimensie, een extra prikkel geven. Die er voor zorgen dat je altijd alert blijft en geen dag hetzelfde is. Door creatief werken en plannen kan grondverzet nog uitgesteld worden maar dat kan niet voor heel lang. Wat doe je dan? Wachten op de – mogelijke – verruiming van de norm en projecten stilleggen? Dat betekent nogal wat. Voor inwoners die daardoor óók langer moeten wachten, voor aannemers die niet uit de voeten kunnen, voor de projectontwikkelaars en natuurlijk voor grondverzetbedrijven en hoveniers. Gewoon maar doorgaan, tegen regels in en hopen dat het met de schadelijkheid wel zal meevallen? Dat is geen optie. Creatief denken dan dus. 

Daarom richten we tijdelijk een eigen grond’bank’ in. Het college heeft besloten om het gemeentelijk terrein aan de Vlietweg 3a in Klundert in te zetten als depot voor maximaal 3 jaar. Zo kan het werk gewoon doorgaan. In december horen we meer over de grenswaarde voor PFAS. De verwachting is wel dat die opgetrokken zal worden. In de tussentijd wat ons betreft dus geen P(F)AS op de plaats.