Voorstel: nieuw multifunctioneel complex De Niervaert Klundert

Geplaatst: 18-11-2021

Sport- en evenementencentrum De Niervaert in Klundert is aan vervanging toe. Maar hoe moet dit multifunctionele complex er straks gaan uitzien? Als het aan het college van burgemeester en wethouders ligt komt er op de huidige locatie een nieuw sport- en zalencentrum inclusief een wedstrijd- en recreatiebad. De gemeenteraad van Moerdijk buigt zich binnenkort over dit voorstel. Geeft die groen licht, dan wordt het in overleg met onder andere de vaste gebruikers, inwoners, verenigingen en stadstafel Klundert verder uitgewerkt tot een definitief plan. Hierdoor kunnen van iedereen de wensen en behoeften worden meegenomen.

De Niervaert kan met tijdelijke (onderhouds)maatregelen nog vijf jaar worden gebruikt. In opdracht van de gemeente bracht het adviesbureau Verbaell in beeld wat de mogelijkheden zijn voor daarna. Dat blijken zeven varianten, variërend van nieuwbouw met meer of minder extra’s, renovatie met meer of minder extra’s tot sluiting.

Sluiting geen optie

Dat laatste is geen optie, legt wethouder Eef Schoneveld uit. “Belangrijk is dat er ook straks een goede zwemaccommodatie is voor de hele gemeente, die we ook professioneel kunnen exploiteren. Maar De Niervaert is ook een belangrijke accommodatie voor verenigingen op het gebied van sport en cultuur en voor het bewegingsonderwijs. En daarmee niet alleen belangrijk voor Klundert, maar voor de hele gemeente.”

Meest ideale variant

Meest ideale variant om dit te garanderen is volgens het college een complete nieuwbouw met wedstrijdbad, recreatiebad, zalen en sporthal. Alleen het instructiebad verdwijnt dan maar de functionaliteit van het huidige instructiebad wordt dan toegevoegd aan de andere baden. Aan dit plan hangt een prijskaartje van ruim 16 miljoen euro. “Dit is volgens ons de meest complete, ideale keuze”, licht wethouder Désirée Brummans toe. “Aan de ene kant biedt dit plan ook de komende decennia de voorzieningen waarvan mensen nu gebruik kunnen maken. Maar het is ook een duurzame keuze die in verhouding staat tot de kosten die we moeten maken om De Niervaert in stand te houden. Nieuwbouw is ook als we kijken naar energieverbruik de meest duurzame variant.” 

Meepraten

Wilt u meepraten over de toekomst van de Niervaert? Stuur dan een mail naar info@moerdijk.nl. Zet in het onderwerp: nieuwbouw Niervaert. Wilt u liever telefonisch contact? Bel dan naar 14 0168 en vraag naar Wouter Schots of Natascha van den Bosch, cluster Vastgoed van de gemeente Moerdijk.

De bijeenkomst over de Niervaert vindt digitaal plaats op maandag 29 november om 19.30 uur. Meer informatie hierover is te vinden op gebiedsplannen.nl.

Planning

Volgend jaar moet het definitieve voorstel op tafel liggen. Daarna volgt het traject om de benodigde vergunningen aan te vragen. Verwachting is dat het nieuwe complex niet voor 2025 klaar is.