Kogel door de kerk: Startersleningen ook voor starters van buiten Moerdijk

Geplaatst: 3-12-2019

Nieuwsbericht afbeelding

Starters op de Moerdijkse koopwoningmarkt kunnen sinds juli 2008 een lening aanvragen bij de gemeente. Om het ook voor starters van buiten de gemeente Moerdijk mogelijk te maken hier een huis te kopen, stelde het college de gemeenteraad voor om de voorwaarden te verruimen. Op 21 november ging de raad unaniem akkoord met het voorstel. De verruiming gaat per direct in.

Op 3 juli 2008 heeft de gemeenteraad de Starterslening in het leven geroepen. Sindsdien is dit in de gemeente Moerdijk een niet meer weg te denken instrument om koopstarters op de woningmarkt een steuntje in de rug te geven. De Starterslening overbrugt het verschil tussen de verwervingskosten (koopsom + bijkomende kosten) van de woning en het bedrag dat de starter maximaal kan lenen volgens de normen van de Nationale Hypotheek Garantie (NHG). De Starterslening is een lening waarover de eerste drie jaar geen rente en aflossing betaald wordt. In totaal zijn er tot op heden 170 startersleningen verstrekt.

Onder de ‘oude’ voorwaarden kon een inwoner die nog geen jaar ingezetene is van de gemeente Moerdijk, geen lening krijgen. Wethouder Brummans: “Daar wilden we als gemeente op in spelen. Ik ben heel blij dat ook de gemeenteraad het belang ziet en unaniem akkoord is met het voorstel. Door de voorwaarden te verruimen, wordt het ook voor starters van buiten de gemeente Moerdijk mogelijk om hier een huis te kopen. Daarmee brengen wij de Starterslening meer in lijn met onze ambitie. De gemeente Moerdijk verwelkomt namelijk graag jongeren en/of jonge gezinnen die zich hier willen vestigen. Moerdijk heeft uitstekende voorzieningen zoals (middelbare) scholen, sportverenigingen en gezondheidszorg. Ook de aanwezigheid van een treinstation in de eigen gemeente en station Lage Zwaluwe op een steenworp afstand maken wonen in ons gemeente en elders werken aantrekkelijk.”

Starterslening Moerdijk