Eikenprocessierups in dorp Moerdijk

Geplaatst: 24-6-2019

Nieuwsbericht afbeelding

De eikenprocessierups is gesignaleerd in dorp Moerdijk. De rupsen hebben hun intrek genomen in de eiken aan de Steenweg/Havenkant. De bestrijders zijn gebeld; de bomen worden gemarkeerd met rood-wit lint.

De eikenprocessierups geeft op dit moment veel overlast in heel Nederland. De brandharen van deze rups geven jeuk en irritatie. In de gemeente Moerdijk zijn de eiken op bekende probleemlocaties in het voorjaar preventief behandeld en bleef de plaag vooralsnog weg. Nu is toch de eerste besmetting geconstateerd.

Rups bestrijden

De gemeente heeft een specialistisch bestrijdingsbedrijf ingeschakeld. Dat bedrijf verwijdert de rupsen door ze op te zuigen. Wanneer dit gaat gebeuren aan de Steenweg/Havenkant in dorp Moerdijk is nog niet duidelijk: bestrijdingsbedrijven hebben het momenteel erg druk en rupsenplagen op kwetsbare plaatsen, zoals bij zorginstellingen en scholen, krijgen voorrang. De gemeente houdt een vinger aan de pols dat er zo snel mogelijk actie wordt ondernomen. Aan de bomen wordt ondertussen een rood-wit lint bevestigd met een waarschuwingstekst voor voorbijgangers.

Jeuk en irritatie

De eikenprocessierups is de rups van een nachtvlinder. De dieren gaan ’s nachts groepsgewijs in processie op zoek naar hun voedsel: eikenbladeren – vandaar de naam eikenprocessierups. De rupsen hebben kleine, pijlvormige brandharen die jeuk, huiduitslag en irritatie aan de ogen en luchtwegen kunnen veroorzaken.

Meer informatie

Meer informatie over de rups, de bestrijding ervan en wat u kunt doen bij gezondheidsklachten vindt u op www.ggdwestbrabant.nl/milieu-en-veiligheid/eikenprocessierups.