Overlast door vuurwerk? Meld het!

Geplaatst: 6-12-2019

De jaarwisseling is voor veel mensen een speciaal moment. Het gebruik van vuurwerk hoort daar voor een deel van onze inwoners bij. Maar helaas veroorzaakt vuurwerk ook overlast. De eerste meldingen van overlast komen al weer binnen bij de gemeente. Wat zijn de regels en wat kunt u doen bij overlast?

Hoe kan ik een melding maken?

Vuurwerkoverlast of –schades aan bijvoorbeeld ondergrondse containers en speeltoestellen kunt u melden via:

Vermoedens van opslag of handel in illegaal vuurwerk kunt u melden bij de politie via telefoonnummer 0900 – 88 44 of anoniem via Meld Misdaad Anoniem 0800 – 7000.

Wat doet de gemeente met de meldingen?

Wij brengen alle meldingen in kaart. Zo kunnen wij zien waar veel en waar weinig overlast is. Op basis van die gegevens pakken we de overlast aan. Bijvoorbeeld door de overlastplekken vaker te bezoeken. Dat doen we meestal opvallend, maar als het nodig is gebeurt het ook ‘in burger’. Om schade te voorkomen, maken we de prullenbakken vóór de jaarwisseling dicht.

Geluid van vuurwerk legt een grote afstand af!

Het geluid dat vuurwerk in Nederland mag produceren is maximaal 156 decibel op 2 meter afstand. Als de afstand verdubbelt, neemt het geluid met 10 decibel af. Dat betekent dat 156 decibel, tot wel 65 km ver kan doorklinken. Mits er geen gebouwen of andere voorwerpen in de geluidsweg staan. Als dit wel het geval is, wordt de afstand kleiner maar nog altijd ruim 30 km. U kunt dus heel goed last hebben van vuurwerk dat kilometers verderop wordt afgestoken.

Wat kunnen de boa’s doen bij overlast?

Omdat het geluid zover reikt, is het voor de boa’s niet mogelijk om altijd te handhaven als er melding is van vuurwerkknallen. Handhaven kan wel als de boa’s het afsteken zien gebeuren, ‘op heterdaad’ dus.

Hoe hoog is de boete?

Het is verboden consumentenvuurwerk op een openbare plaats te gebruiken als dat gevaar, schade of overlast kan veroorzaken. De kosten van de bekeuring zijn € 100 + € 9 administratiekosten. Als er sprake is van het afsteken van vuurwerk buiten de toegestane tijden, bepaalt het Openbaar Ministerie de hoogte van de boete.

Wilt u vuurwerk kopen? Dat kan op 28, 30 en 31 december bij vuurwerkverkooppunten die hier een vergunning voor hebben. Op zondag mag in heel Nederland geen vuurwerk verkocht worden. Jongeren onder de 16 jaar kunnen alleen onder begeleiding van een volwassenen vuurwerk kopen.

Wanneer mag vuurwerk worden afgestoken?

Vuurwerk mag alleen afgestoken worden op 31 december vanaf 18.00 uur ‘s avonds tot 1 januari 02.00 uur ‘s nachts. Shows met professioneel vuurwerk mogen het hele jaar door worden gehouden. Dit geldt alleen voor deskundigen met een speciale training en een vergunning. 

Categorie F1-vuurwerk wordt ook wel kindervuurwerk of fop-en-schertsvuurwerk genoemd. Dit mag je kopen vanaf 12 jaar. Dit type vuurwerk is het hele jaar door verkrijgbaar en mag je ook het hele jaar door afsteken, maar geen overlast, baldadigheid of vernieling mee plegen. 

Bekend F1-vuurwerk:

  • Knalerwten
  • Grondbloemen
  • Bengaals vuur
  • Sterretjes
  • Party poppers
  • Rotjes/knalvuurwerk

Let op! Het oplaten van (wens)ballonnen is in de gemeente Moerdijk niet toegestaan.

Tips voor het veilig afsteken van vuurwerk

Steekt u vuurwerk af tijdens de jaarwisseling? Houd dan wel rekening met anderen. Probeer het gezellig, maar ook veilig en schoon te houden. Heeft u nog vragen over de regels rond het afsteken van vuurwerk, of hoe je legaal vuurwerk herkent? Kijk voor meer informatie op vuurwerkcheck.nl.