Pas op: losse steentjes op asfaltwegen

Geplaatst: 3-7-2023

Een flink aantal nieuwe asfaltwegen in de gemeente Moerdijk krijgt een slijtlaag. Dat gebeurt in twee periodes: van 3 t/m 14 juli en van 28 augustus t/m 15 september. Tijdens het werk is de weg een paar uur afgesloten. Verkeer wordt dan omgeleid. De steentjes van de slijtlaag liggen de eerste tijd los: voorzichtig rijden dus.

Vele kilometers aan wegen in de gemeente Moerdijk zijn vorig jaar voorzien van een nieuwe asfaltlaag. Diezelfde wegen krijgen nu een zogeheten slijtlaag. Dat is een bitumenlaag met steentjes. Deze slijtlaag beschermt het nieuwe asfalt tegen vocht en vuil. Dat we de slijtlagen dit jaar pas aanbrengen, heeft een reden. Nieuw asfalt is namelijk erg vettig aan de bovenkant, waardoor de slijtlaag niet goed plakt. Daarom kon het vorig jaar niet meteen.

Uitglij- en opspatgevaar

Een nadeel van slijtlagen zijn de losse steentjes. Die moeten worden ingereden. Automobilisten moeten dus rustig en voorzichtig rijden op een nieuwe slijtlaag, anders kunnen opspattende steentjes de auto beschadigen. Fietsers moeten oppassen voor uitglijden. Bij de wegen komen borden die waarschuwen voor het gevaar. Ongeveer twee weken nadat de slijtlaag is aangebracht, worden de wegen voor het eerst geveegd. Daarna is de grootste overlast weg.

Effectief, goedkoop en snel

De slijtlagen vragen in het begin dus om voorzichtigheid, maar ze hebben ook grote voordelen. Veel van de plattelandswegen in de gemeente Moerdijk zijn niet ontworpen voor het intensieve gebruik van de huidige tijd. Ze daarvoor geschikt maken, is meestal niet mogelijk door de beperkte ruimte en bijvoorbeeld sloten naast de weg. Doordat de wegen intensief worden gebruikt, kunnen scheuren en verzakkingen ontstaan. Dit betekent dat we regelmatig onderhoud moeten uitvoeren. Juist voor dit soort wegen is een laag asfalt in combinatie met een slijtlaag een effectieve en goedkope manier om vele kilometers onderhoud snel uit te voeren.

Verkeersregelaars

De werkzaamheden zijn afhankelijk van het weer. Bij regen, maar ook bij warm weer, kan de aannemer geen slijtlagen aanbrengen.
Mensen die wonen aan een vernieuwde asfaltweg die nu een slijtlaag krijgt, hebben inmiddels een brief gekregen van aannemer Versluys & Zoon over het werk en de hinder. Ook staan er aankondigingsborden op de locaties waar gewerkt gaat worden. Tijdens het werk is een weg enkele uren niet bereikbaar. Verkeersregelaars leiden het verkeer dan in goede banen. Zodra de steentjes zijn aangebracht, kan het verkeer weer over de weg.

Meer informatie over onze actuele werkzaamheden kunt u vinden op de webpagina moerdijk.nl/werkzaamheden.