Reizigers positief over pilot Bravoflex Moerdijk

Geplaatst: 29-1-2020

Ruim een jaar geleden ging het nieuwe vervoerssysteem Bravoflex Moerdijk van start en met succes blijkt uit de tussentijdse evaluatie van deze pilot van twee jaar. Sinds de introductie tot en met september 2019 waren er gemiddeld 113 ritten per maand. Dit komt neer op 1.131 ritten en 1.402 reizigers voor de totale periode. Met dit flexibele vervoerssysteem op afroep kunnen reizigers in de avonduren en weekenden kriskras door Moerdijk reizen, zonder vaste route of dienstregeling. Welke haltes en/of OV-knooppunt dat bepaalt de reiziger van de rit zelf. 

Bravoflex als alternatief voor andere vervoersmiddelen

“Een uitstekend resultaat. Ik ben ook blij om te horen dat reizigers met een rapportcijfer van 8,4 positief zijn over de pilot Bravoflex Moerdijk”, licht wethouder Thomas Zwiers toe. “De reizigers gaven bij de evaluatie aan het zeer prettig te vinden niet meer afhankelijk te zijn van de reguliere buslijn naar Moerdijk. De eerste resultaten laten dan ook zien dat reizigers op een ander tijdstip zijn gaan reizen. Met name op zondagen wordt Bravoflex veel gebruikt en de meeste reizen vinden plaats van station Zevenbergen naar Zevenbergse Poort in Klundert, van station Zevenbergen naar halte Langeweg of naar halte Nieuwe Molen in Fijnaart. Daarnaast laat de evaluatie zien dat Bravoflex ook als alternatief voor andere vervoersmiddelen, zoals fiets of auto (zelf rijden of passagier) wordt gebruikt.” 

OV flex app

Ook laat de tussenevaluatie zien dat vrijwel iedereen de rit reserveerde via de OV flex app. De gebruiksvriendelijkheid van de OV flex app krijgt gemiddeld een 6,2 en de reisinformatie via dezelfde app een 6,6. Hoogstwaarschijnlijk heeft de lagere beoordeling te maken met wat opstartproblemen rondom de applicatie. Deze technische problemen waren bekend en de app werkt inmiddels al geruime tijd volledig. Wat nog op de rol staat is het optimaliseren van de vormgeving / design van de applicatie (kleurgebruik, iconen en dergelijke). 

Bravoflex Moerdijk

Bravoflex is een flexibele vervoersservice op afroep voor inwoners van gemeente Moerdijk en bezoekers van deze gemeente. Reizigers kunnen binnen het vervoersgebied van halte naar halte reizen, zonder vaste route of dienstregeling. Bravoflex rijdt met kleine busjes of taxi’s van maandag tot en met vrijdag in de avonduren van 19.00 tot 00.00 uur en op zaterdag, zondag en feestdagen van 09.00 tot 00.00 uur. Bravoflex is te bestellen via de gratis OV flex app of door te bellen naar telefoonnummer 088 0761 977. Dit kan minimaal 1 uur van tevoren en maximaal twee weken. De rit kan via de app betaald worden of bij de chauffeur met de pinpas. Een rit met Bravoflex kent een vast tarief van €3,50. De OV-chipkaart, het studentenreisproduct, bestaande OV-abonnementen en -kaartsoorten zijn niet geldig.

Vervoergebied Bravoflex

Bravoflex rijdt binnen de gemeente Moerdijk (Willemstad, Helwijk, Heijningen, Fijnaart, Standdaarbuiten, Noordhoek, Klundert, Moerdijk, Zevenbergen, Langeweg, en Zevenbergschen Hoek) en de vier aangewezen OV-knooppunten gelegen buiten de gemeente Moerdijk: station Oudenbosch, busstation Oud Gastel, bushalte A29 Numansdorp en Dinteloord halte Zuideinde. Het vervoer vindt plaats tussen bushaltes onderling en tussen bushaltes, treinstations en OV-knooppunten binnen het afgebakende gebied. 

Bravoflex Moerdijk is ook een pilotproject voor de toekomst van het openbaar vervoer in Noord Brabant. In de provinciale Visie op Gedeelde Mobiliteit is voor flexibele vervoerssystemen als Bravoflex een belangrijke rol weggelegd. De resultaten van de proef worden ook voor de nieuwe aanbesteding voor OV in West-Brabant gebruikt. Hierbij denkt de provincie verder dan alleen OV-bussen. Er wordt gekeken naar een mix van bussen en andere vervoersvormen die op sommige plekken beter passen, zoals de (deel-)fiets, scholierenlijn en flexibele vormen van vervoer (Bravoflex), zodat het aanbod beter aansluit op de vraag. Overigens wordt in februari in heel West-Brabant een enquête uitgezet om de behoeften en wensen voor gedeelde mobiliteit van de OV-reizigers in beeld te krijgen.

Meer informatie of boeken?

Op  www.bravoflex.info kunnen reizigers meer informatie vinden over de flexibele vervoersservice en de wijze van reserveren en betalen.