Ondersteuning bij schuldhulpverlening

Schuldhulpverlening is meer dan het oplossen van schulden. Het is belangrijk dat u in de toekomst in staat bent om uw financiën zelf op orde te houden en veranderingen zelf op te vangen. Naar aanleiding van het intakeproces wordt bepaald wat u hiervoor nodig heeft. Er zijn twee vormen van ondersteuning om u te helpen en te leren een betere grip op uw financiën te krijgen en te houden: budgetbeheer en budgetbegeleiding.

Budgetbeheer

Het doel van budgetbeheer is het garanderen dat betalingen tijdig gedaan worden en dat er geen (nieuwe) schulden of betalingsachterstanden ontstaan. Dit heeft minimaal betrekking op huur/hypotheek, energie en zorgverzekering. Budgetbeheer kan maximaal drie jaar worden ingezet en kent twee vormen:

Budgetbeheer Basis

Al uw inkomsten gaan naar de kredietbank. De kredietbank betaalt uw vaste lasten zoals huur, energie, ziektekostenverzekering en water. Het restant van uw inkomsten wordt naar u overgemaakt. Uw overige vaste lasten moet u zelf betalen.

Budgetbeheer Totaal

Al uw inkomsten gaan naar de kredietbank. De kredietbank betaalt al uw vaste lasten en u ontvangt wekelijks huishoudgeld om uw boodschappen te doen.

Budgetbegeleiding

Het doel van budgetbegeleiding is dat u weer in staat bent uw financiële huishouden op een verantwoordelijke wijze zelf te voeren. Het doel van budgetbegeleiding is dat u weer in staat bent uw financiële huishouden op een verantwoordelijke wijze zelf te voeren. Een maatschappelijk werker begeleidt u bij uw leerproces om inzicht te krijgen in uw inkomsten en uitgaven. Dit vergroot uw kennis, vaardigheden en inzicht, zodat u na verloop van tijd zelf in staat bent om:

  • Een overzichtelijke administratie te hebben;
  • Uw uitgaven op uw inkomsten af te stemmen, zodat er geen nieuwe schulden ontstaan.

Budgetbegeleiding vindt bij voorkeur plaats in combinatie met budgetbeheer.