Moerdijkers strijden tegen zwerfafval

Geplaatst: 29-3-2021

Gewapend met grijpers, vuilniszakken en vuilniszakringen trokken tijdens de Landelijke Opschoondag in Moerdijk tientallen mannen en vrouwen door straten en buitengebied. Hun missie: tijdens de Landelijke Opschoondag zoveel mogelijk zwerfafval opruimen. Vijf van hen stellen zich hier voor: de Moerdijkse Zwerfafval-coördinatoren. Alle vijf zetten ze zich in hun woonplaats in voor het verminderen van zwerfafval. Ze organiseren de opruimacties en gaan regelmatig zelf op pad om afval te verwijderen dat ze op straat zien liggen.

Gerard Engelen (Zevenbergschen Hoek)

“Ik heb een groen hart. Ik wil de wereld wat mooier maken. Dat kan op veel manieren, maar om veel mensen te bereiken begin ik dicht bij huis. Met een probleem dat ook daadwerkelijk op te lossen is: zwerfafval. Een jaar of zes geleden begonnen we met negen man in Zevenbergschen Hoek het zwerfvuil op te ruimen. Inmiddels zijn we al met bijna 40 mensen. En dat is nodig ook, want het blijft superhard nodig. Blikjes, flesjes, nu ook mondkapjes: alles wat mensen in hun handen hebben gooien ze gewoon op straat. Dat ruimen wij op. Het dorp zelf is nog wel bij te houden, maar het buitengebied met strakke polders en lange wegen kost meer moeite. Ik heb niet de illusie dat we dit probleem over 10 jaar hebben opgelost. Maar al ziet steeds één persoon wat we doen en denkt dan: ‘nee, m’n afval moet ik niet meer zomaar op de grond gooien’, dan ben ik al blij.”

Jolanda Schreuders (Klundert)

“Ik was ook zo’n persoon die klaagde dat het een zootje was in ons dorp met al dat zwerfvuil. Maar ik vond het te makkelijk om te roepen dat de gemeente het maar moet oplossen. Dan ga ik liever zelf aan de slag en kijken wat we samen kunnen doen. Er waren al wat Klundertenaren die af en toe zwerfvuil opruimden. Ik heb contact gezocht met de gemeente en die heeft gevraagd of ik zwerfafval-coördinator wilde worden. Dat wilde ik wel. Ik heb toen een oproep geplaatst op Facebook en we hebben in Klundert nu een groep van 15 mensen. Die bepalen zelf wanneer ze op pad gaan om zwerfafval op te ruimen. Sommigen gaan drie keer per week, anderen lopen af en toe een rondje. Vrijheid blijheid: we hebben geen vaste routes, gewoon lekker wandelen en ondertussen pluk je zwerfvuil. Er is er zelfs iemand die loopt soms 20 kilometer en neemt dat meteen het industrieterrein mee. En het werkt echt. Klundert is zichtbaar schoner.”

Ageeth van der Velden (Noordhoek)

“Ik ben in 2017 begonnen. Ik maakte me zorgen om het zwerfvuil dat ik dicht bij huis zag. Ik ben  vrijwilligers gaan werven die mee willen helpen met opruimen en dat doen we nu met zo’n 25 mensen. Eén keer per jaar tijdens de Opschoondag plaats ik een oproep. Inwoners die willen helpen kunnen zich dan melden op een bepaald adres. Daar liggen dan de grijpers en vuilniszakken klaar die ik van de gemeente heb gekregen. Alle leerlingen van basisschool Sint Jozef gaan een dag eerder al met z’n allen aan de slag. De gemeente haalt het afval dan de maandag erna op. Maar het komt ook voor dat mensen bij me aanbellen met de vraag of ik een grijper voor ze heb. Dat heeft echt effect: toen ik begon lag er nog veel grof huisvuil en oud afval in de bosjes, maar dat zie ik amper meer. Helaas nog wel veel blikjes, papier en plastic. Hoe meer vrijwilligers willen meehelpen, hoe groter het gebied dan we kunnen schoonhouden. Zo simpel is het.”

Yvonne Peters (Zevenbergen)

“’Verbeter de wereld, begin bij jezelf’. Dat was twee jaar geleden voor mij de reden om zwerfafval te gaan opruimen. In Zevenbergen is het nog maar een klein groepje dat zich hiermee bezighoudt. Ik hoop dat daar de komende tijd meer inwoners bij komen die ook willen helpen. Want ik hoor genoeg mensen die er over klagen. En nu onze prachtige haven klaar is wil toch niemand dat die vol waait met afval? Soms vraag ik me weleens af hoe sommige mensen denken. Ze gooien gewoon van alles weg op straat. En dan? Iemand moet het toch opruimen? Het duurt minimaal 2 jaar voordat een sigarettenpeuk is vergaan, en maar liefst 50 jaar voordat een metalen blikje is afgebroken. En plastic vergaat bijna helemaal niet. Daar moeten we toch iets aan doen? Het zou geweldig zijn als straks in elke wijk in Zevenbergen eens per twee weken één of twee vrijwilligers een rondje kunnen lopen om afval op te ruimen. En wat ook helpt: zie je afval, meld het dan via de BuitenBeter-app. Dat doe ik ook en dan wordt het door de gemeente opgeruimd.”

Marieke Goossens (Willemstad)

“Ik ben net begonnen als coördinator Zwerfafval in Willemstad. Ik zag regelmatig posts online van mensen die boos waren over zwerfvuil dat ze op straat zagen. Daar wilde ik wat aan doen. Ik probeer nu een groep vrijwilligers bij elkaar te krijgen die bijvoorbeeld elke maand een rondje willen gaan lopen. Ik wil ook kijken of we wat met de scholen kunnen doen. Er wordt veel geklaagd over jongeren, dat zij de grootste vervuilers zijn, maar zwerfvuil is iets van ons allemaal. We moeten gewoon met z’n allen zorgen dat we dit probleem oplossen. En dat kunnen we best. Samen gaan we voor een schoner Willemstad!”

Meer weten?

Woont u in Zevenbergen, Klundert, Noordhoek, Zevenbergschen Hoek of Willemstad en wilt u ook aan de slag om zwerfafval op te ruimen? Neem dan contact op met de zwerfafval-coördinator in uw woonplaats:

Staat uw woonplaats er nog niet bij? Neem dan contact op met de gemeente via info@moerdijk.nl of bel 14 0168. Of kijk op Facebook: Moerdijk Schoon. 

Ziet u ergens zwerfafval? Meld het dan bij de gemeente. Dat kan via de BuitenBeter-app, of online: www.moerdijk.nl/faq-afval. Onder ‘zwerfafval’ vindt u het meldingsformulier.