Waterbewust tuinieren in droge tijden

Geplaatst: 30-7-2018

Elke tuin heeft water nodig, zeker als er langere tijd geen bui valt. Jaarlijks sproeien we gemiddeld zo’n 1300 liter drinkwater in de tuin. Hoe bespaart u water zonder de tuin uit te drogen?

8 tips voor waterbewust tuinieren.

 1. Vang hemelwater op

  Waarom leidingwater gebruiken als je de tuin gratis en milieuvriendelijk van regenwater kunt voorzien? Regentonnen zijn er tegenwoordig in alle soorten en maten.

 2. Niet sproeien maar vloeien

  Van bovenaf sproeien is eigenlijk nooit een goed idee. Je hebt dan meer kans op schimmel en planten kunnen breken als ze te zwaar worden door het water. Geef liever laag bij de grond water, bijvoorbeeld met een druppelslang die op de grond ligt of gewoon met een gieter. Dan komt het water gedoseerd waar het zijn moet: bij de wortels van de plant. Bewaar de sproeier voor het gazon.

 3. Geef geen water in de zon

  Als je overdag sproeit, verdampt er veel water. Geef daarom liever ’s avonds water, of ’s ochtends heel vroeg. 

 4. Kies de juiste planten

  De ene plant is veel gevoeliger voor zonnebrand dan de andere. Ga voor mediterrane planten, zoals lavendel,  kogeldistel (echinops) of palmlelie (yucca) – die verbranden niet zo snel. Er zijn ook vrij veel siergrassen die goed tegen droogte kunnen.

 5. Maak het planten niet te makkelijk

  Als je planten voortdurend water geeft, hoeven ze niet diep te wortelen. Sproei liever in het begin veel en daarna steeds minder, zo dwing je planten om een goed wortelstelsel op te bouwen waarmee ze vocht uit de grond kunnen halen.

 6. Sproei liever eens per week royaal, dan elke dag een beetje

  In droge periodesis het voor planten beter om soms flink onder water te staan dan iedere dag een beetje: hun wortels groeien dan dieper in de grond om water te vinden. Milieu Centraal adviseert om een gazon eenmaal per week minimaal een half uur te sproeien. Planten hebben ongeveer 20 liter per vierkante meter nodig per week. Dat zijn 2 gieters van 10 liter of 1 tot 2 minuten sproeien met de tuinslang. Planten in bakken of potten hebben wel dagelijks water nodig: zij hebben weinig grond om water uit te halen en de hitte van de terrastegels trekt in de pot.

 7. Accepteer dat het gras geel wordt

  Het gazon groen houden als het nauwelijks regent, vraagt heel veel water. Accepteer dat het gras geel wordt. Gras herstelt zichzelf heel snel. Krijgt een gazon na een tijd droogte weer water, dan wordt het vanzelf weer groen.

 8. Help de grond een handje

  Boomschors of turf beschermt de grond tegen uitdrogen. Ook schoffelen schijnt te werken: de geschoffelde grond werkt dan als een beschermlaagje. Hetzelfde geldt voor bodembedekkers als salie, ezelsoor, maagdenpalm of vrouwenmantel.Compost is goed voor de waterhuishouding van de bodem. Zandgrond met wat compost erdoor geschept kan water beter vasthouden. Bij kleigrond zorgt compost juist voor een lossere structuur, zodat plantenwortels beter bij het water kunnen.

De Groenste Tuin van Moerdijk

Juist nu de gemeente Moerdijk een verkiezing houdt voor de Groenste Tuin, kent 2018 een extreem warme en droge zomer. Voor de wedstrijd maakt het niet uit, want het ‘groen’ slaat niet op de kleur van het gras en de planten, maar op tuin als geheel. Hoe is de opbouw en het algemene beeld, de bijdrage aan de ecologie en hoe waterneutraal wordt er getuinierd? De jury houdt natuurlijk rekening met de uitzonderlijk droge periode.