Verbouwing Mauritshuis: Een kijkje achter de schermen

Geplaatst: 19-12-2019

Gisteren kreeg de lokale pers alvast een kijkje achter de schermen bij de verbouwing van het Mauritshuis in Willemstad. Met de realisatie van een lift, vloerisolatie en de herinrichting van diverse ruimtes groeit dit bijzondere monument vanaf 2020 uit tot hét bezoekerscentrum van de Stelling van Willemstad.

De perfecte start dus van je bezoek aan Willemstad en de rest van de gemeente Moerdijk. Ook trouwen of vergaderen blijft mogelijk in het vernieuwde Mauritshuis. Benieuwd wat er precies gaat gebeuren met het monument de komende maanden? Lees dan snel verder.

Van museum naar bezoekerscentrum

Naar verwachting is de grote verbouwing begin februari 2020 klaar. In de tussentijd blijft het pand gesloten voor bezoekers. Hierna gaan we verder met de inrichting van het Mauritshuis met interactieve multimediale exposities. Ondertussen is trouwen vanaf februari wel al mogelijk.

ln de periode tot eind maart / begin april 2020 worden zoveel mogelijk ruimtes (één voor één) ingericht. Hierna start het toeristenseizoen en heropend het Mauritshuis haar deuren voor publiek.

Na het toeristenseizoen

In de periode tussen oktober 2020 en maart 2021 worden de laatste ruimtes ingericht, zodat het hele project in 2021 wordt afgerond en het Mauritshuis als bezoekerscentrum feestelijk geopend kan worden. Zo wordt het Mauritshuis een bezoekerscentrum voor de Stelling van Willemstad en Zuiderwaterlinie met een toeristische en museumfunctie.

Het Mauritshuis wordt ingericht om het verhaal van de Stelling van Willemstad en de Zuiderwaterlinie te vertellen. Dit wordt op zo’n manier gedaan dat het voor jong en oud interessant is. Daarnaast blijft het Mauritshuis ook nog steeds een karakteristieke trouw- en vergaderlocatie.

Ontwerprace

Hoe de hal van bezoekerscentrum het Mauritshuis er straks gaat uitzien, dat weten we nog niet. Op dit moment zijn drie bureaus in de race voor het ontwerp van deze ontvangst- en informatieruimte. In februari stellen de ontwerpers hun ideeën tentoon in het Mauritshuis zelf. Zo kan ook jij als inwoner of frequente bezoeker meepraten over de toekomstige look van het bezoekerscentrum.

Ook van de overige ruimtes is nog niet precies bekend hoe ze eruit gaan zien. Er wordt gewerkt aan een ontwerpvisie, in samenwerking met de lokale heemkundekring, de Willemstadse stadstafel en de gemeente.