Moerdijk: 8476 straatlampen zijn straks 90% zuiniger, gaan langer mee én zijn ‘slim'

Geplaatst: 2-11-2020

Vandaag is gemeente Moerdijk gestart met het vervangen van de openbare verlichting. De huidige straatlantaarns maken, uitgesmeerd over twintig jaar, plaats voor nieuwe en duurzame exemplaren. De 8.476 energieslurpende lampen worden vervangen door armaturen met LED-licht. Die zijn veel zuiniger dan de traditionele gloeilampen en gaan 35 tot 50 keer langer mee. Daarnaast worden er in de loop van de tijd ‘slimme’ lichtmasten geplaatst. De verlichting dimt vanzelf, is op afstand in te stellen en via de nieuwe masten zijn eventueel ook metingen te doen. Voor bijvoorbeeld fijnstof, geluid of verkeerstellingen. 

Wethouder Jack van Dorst, die vanmiddag de eerste lamp verving, licht er helemaal van op: “Het lijkt zo eenvoudig, ‘lichtmasten en lampen vervangen’, maar dit is veel meer dan dat. Dit gaat over veiligheid, kosten beheersen en duurzaamheid. De lichtopbrengst van LED-lampen is groter en daarmee zijn ze veiliger. En ze gaan langer mee. Daarnaast bieden de masten de mogelijkheid voor allerhande metingen in de omgeving. Dat levert efficiëntie op. Ook financieel is het op lange termijn voordeliger. Dat is nodig voor nu en een stap richting een duurzame toekomst”. 

Straten met de oudste verlichting als eerste aan de beurt

De eerste 600 lampen en 100 masten worden dit jaar nog vervangen. Straten met de oudste verlichting zijn als eerste aan de beurt. Dat is met name in Klundert, Fijnaart en Zevenbergen, maar ook in alle andere plaatsen zijn er plekken waar de verlichting moet worden vervangen. De volgende reeks vervangingen staat voor komend voorjaar op de planning.