Vlinders in je buik voor vlinderidylle? Kom naar de infoavonden van de Vlinderstichting

Geplaatst: 19-8-2019

Nieuwsbericht afbeelding

Met de bloemenmengsels bij de toegangen naar de verschillende woonplaatsen in Moerdijk helpen we bijen en vlinders te overleven. Moerdijk mag zich onder andere daarom al ‘bijvriendelijke gemeente’ noemen. Maar daar laten we het niet bij. Ook de vele positieve reacties op de bloemenstroken nodigen uit tot méér. Daarom verandert de gemeente op verschillende plaatsen stukken gazon naar bloemenweide en op vier locaties wordt er een vlinderidylle aangelegd. 

De landelijke Vlinderstichting vertelt op vier avonden over deze ‘vlinderidylles’ én hoe je zelf kunt zorgen voor een bij- en vlindervriendelijke tuin. Daarnaast kunnen liefhebbers mee naar de gazons waar de bloemenweides komen. De Vlinderstichting is initiatiefnemer van de vlinderidylles en heeft al verschillende gemeenten op weg geholpen. 

Wethouder Désirée Brummans is enthousiast: “Het zijn stukjes grond, nu nog gras, die we benutten om bijen, vlinders én mensen te kunnen laten genieten van ongerepte, ouderwetse natuur. Het is inmiddels wel bekend dat met name bijen en vlinders het zwaar hebben in Nederland. En dat terwijl ze een belangrijk onderdeel zijn in de hele voedselketen. Daarom zet ik me ervoor in om hier in Moerdijk ook deze zogeheten idylles aan te laten leggen. Met de enthousiaste begeleiding van De Vlinderstichting laten we zien waarom, wat en hoe. En mensen krijgen tips om zelf ook een bij- en/of vlindervriendelijke tuin aan te leggen.” 

Bezoek de avond van de Vlinderstichting

Wil je weten waar, hoe dat gaat of heb je zelf misschien ideeën: kom naar de (gratis) uitleg van De Vlinderstichting en wandel mee naar de toekomstige idylle! Op deze avonden is iedereen in de gemeente die geïnteresseerd is van harte welkom:

  • Donderdag 22 augustus vanaf 19:00 u in Zevenbergen (Gemeentehuis, Moerdijkzaal) Het tochtje naar de idylle is vanaf het gemeentehuis net wat te ver lopen, dus kom op de fiets
  • Dinsdag 27 augustus vanaf 19:00 u in Klundert (De Niervaert)
  • Donderdag 29 augustus vanaf 19:00 u in Fijnaart (A1-zaal De Parel)
  • Woensdag 4 september vanaf 19:00 u in Standdaarbuiten (De Standaert)

We ontvangen je met koffie/thee, waarna de uitleg ongeveer 45 minuten duurt. Daarna maken we gezamenlijk een wandelingetje naar de toekomstige idylle en zoeken we naar vlinders. Kom je naar de presentatie in Zevenbergen? Kom dan op de fiets. Naar de idylle is het net te ver om te wandelen. 

Na 2 á 3 jaar kleurige weides die lang meegaan

De stukken gras worden ingezaaid met inheemse, meerjarige bloemen. Na 2 tot 3 jaar zijn dit prachtige bloemenweides die er ook over tien jaar nog steeds kleurig bij liggen. Heerlijke plekken voor vlinders en bijen, maar ook prettige wandelgebieden.Ook kunnen mensen zelf meehelpen het de vlinders naar de zin te maken. Bijvoorbeeld door de juiste planten in de tuin te zetten Ook daar gaat De Vlinderstichting op in. 

Downloads

Download hier de tekeningen met daarin de wijzingen per plaats: