Vullen haven Zevenbergen hervat

Geplaatst: 17-12-2020

Het waterpeil in de Zevenbergse haven gaat weer stijgen. Aannemerscombinatie Strukton Civiel Zuid-Van den Herik hervat vandaag het vullen. Daarmee is het werk aan de haven volgens planning voor Kerstmis zo goed als gereed.

Afgelopen vrijdag 11 december stroomde het eerste water in de haven, maar een complicatie bij de nieuwe stuw verhinderde dat het peil meer dan enkele centimeters steeg.

Veilig en gecontroleerd

In de afgelopen dagen nam de aannemer maatregelen om de stuw te beschermen, zodat het inlaten veilig en gecontroleerd kan plaatsvinden. Woensdag zijn diverse tests gedaan in aanwezigheid van het waterschap Brabantse Delta, dat de stuw in beheer krijgt.

Waterpeil

Donderdagochtend stroomt het water weer. Dat gebeurt, zoals aangekondigd, langzaam. Op die manier voorkomen we dat de havenbodem wegspoelt. Naar verwachting stijgt het waterpeil in de eerste uren tot ongeveer 1 meter. Uiteindelijk komt er in de komende dagen zo’n 2 tot 2,25 meter water in de haven te staan. 

Laatste loodjes

Zodra een veilig peil is bereikt, verwijdert de aannemer het merendeel van de bouwhekken. Op locaties waar nog wordt gewerkt, zoals bij de grote trap aan de Markt, blijft de omheining nog een tijdje staan.Het werk is voor Kerst zo goed als gereed. De planning dat eind 2020 het water stroomt, is daarmee gehaald. In het eerste kwartaal rond de aannemerscombinatie nog enkele werkzaamheden af.