Vuurtje stoken zonder overlast

Geplaatst: 12-1-2021

Het is koud buiten; in Moerdijk gaan veel open haarden en houtkachels aan. Gezellig en lekker warm. Maar de rook die ontstaat als je de houtkachel of open haard in huis aansteekt, bevat schadelijke stoffen. Schadelijk voor onder meer de gezondheid van jezelf en voor anderen in je omgeving. Ook wanneer je de rook niet meer ziet! Gemeente Moerdijk geeft graag tips hoe je de schadelijke stoffen kunt beperken.

Je kunt de schadelijke stoffen verminderen met de manier waarop je hout stookt. Stook bijvoorbeeld niet bij windstil of mistig weer en gebruik alleen kurkdroog hout.

Wanneer laat je de open haard of houtkachel beter uit?

Stookwijzer.nu geeft gemakkelijk en direct advies op basis van de actuele weersomstandigheden en de luchtkwaliteit in jouw buurt. Raadt het RIVM af om in jouw buurt hout te stoken, dan geeft zij een stookalert af. Dit kun je zien op Rivm.nl/stookalert en in de stookwijzer.

Wist je dat:

  • Ongeveer 1 op de 3 Nederlanders last heeft van houtstook? Zoals geuroverlast, irritaties van ogen en luchtwegen en het dicht moeten laten van ramen en ventilatieroosters.
  • Veel mensen schade aan hun gezondheid krijgen door fijnstof, dat ook afkomstig is van houtstook? Zoals klachten aan luchtwegen, hart en bloedvaten, en stress door langdurige geuroverlast.
  • Rook via ramen en ventilatieroosters bij de buren kan binnendringen?
  • Het verboden is om afval of geverfd of geïmpregneerd hout te verbranden? Bij verbranding ervan komen zware metalen vrij.
  • De fijnstofuitstoot van houtstook ongeveer even groot als die van de uitlaten van auto’s en vrachtwagens?