Vuurwerk afsteken: hoe houden we het veilig en schoon?

Geplaatst: 31-12-2019

Nieuwsbericht afbeelding

De jaarwisseling is voor veel mensen een speciaal moment. Het gebruik van vuurwerk hoort daar voor een deel van de Moerdijkers bij. Helaas veroorzaakt vuurwerk ook overlast. De gemeente praat haar inwoners dan ook graag bij over hoe we het samen veilig en schoon kunnen houden. 

Wanneer mag u vuurwerk afsteken?

Vuurwerk afsteken mag alleen op 31 december vanaf 18:00 uur ‘s avonds tot 1 januari 02:00 uur ‘s nachts. Een uitzondering hierop vormt ‘kindervuurwerk’ zoals knalerwten en sterretjes. Dat mag het hele jaar door worden afgestoken. Het oplaten van (wens)ballonnen is in de gemeente Moerdijk niet toegestaan. 

Ruim vuurwerkafval zelf op

Veel jonge kinderen zoeken op nieuwjaarsdag naar vuurwerkresten en proberen die opnieuw af te steken. Elk jaar gebeuren er ernstige ongelukken. Het is dus belangrijk uw afgestoken vuurwerk op te ruimen. Ook omdat het schadelijk is voor het milieu als het blijft liggen en het een rommelige boel wordt. We vragen alle feestvierende vuurwerkafstekers dan ook vriendelijk na een mooie jaarwisseling hier even aan te denken. Tip: Maak vuurwerkafval eerst nat, dat is veiliger. Op donderdag 2 januari komt de gemeente met een bezem langs voor alle vergeten resten.

Inleveren vuurwerkafval

Grote hoeveelheden vuurwerkafval kunnen naar het milieustation worden gebracht aan de Fuutweg 4 Klundert. Vanaf 2 januari weer geopend van 8:30 tot 16:00 uur.

Hoe kunt u een melding maken?

Vuurwerkoverlast of -schade aan bijvoorbeeld ondergrondse containers en speeltoestellen, kunt u melden via:

Vermoedens van opslag of handel in illegaal vuurwerk kunt u melden bij de politie via telefoonnummer 0900 – 88 44 of anoniem via Meld Misdaad Anoniem 0800 – 7000.

Wat doet de gemeente met de meldingen?

Wij brengen alle meldingen in kaart. Op basis daarvan pakken we de overlast aan. Bijvoorbeeld door de overlastplekken vaker te bezoeken. Dat doen we meestal opvallend, maar als het nodig is gebeurt het ook ‘in burger’. Boa’s kunnen alléén handhaven als zij het afsteken zien gebeuren, ‘op heterdaad’ dus.

Om schade te voorkomen, maken we de prullenbakken vóór de jaarwisseling dicht of verwijderen we deze tijdelijk. Vanaf 2 januari worden ze dan weer teruggeplaatst. Maak in de tussentijd alstublieft gebruik van een andere prullenbak.