Aardbeien eten om dementie te voorkomen

Geplaatst: 14-10-2021

Dementie is een hersenaandoening waar nog geen medicijn voor is. Maar wist u dat 30% van de dementiegevallen te voorkomen is met een bepaalde leefstijl? Voorkomen is beter dan genezen. Met kleine aanpassingen in het dagelijks leven verkleint u de kans om op latere leeftijd dementie te ontwikkelen.

De verwachting is dat het aantal mensen met dementie de komende jaren verder toeneemt. In West-Brabant gaat dat naar alle waarschijnlijkheid harder dan in de rest van het land. Het is de vraag of er ooit een medicijn gevonden gaat worden. Toch hebben we meer in eigen hand dan we zelf denken. Door middel van een gezonde leefstijl, kunnen we al veel bereiken. ‘We zijn zelf het medicijn’.

Drie leefstijladviezen

Zelf kunt u al een hele belangrijke rol spelen in het gezond houden van uw hersenen. Zo kunt u de kans op dementie verkleinen en uw gehele gezondheid vergroten. Uit onderzoek van Maastrichtse wetenschappers zijn er drie leefstijladviezen ontdekt:

  • Blijf nieuwsgierig (een hobby, iets leren, een eigen tuintje)
  • Beweeg regelmatig (ga wandelen of zwemmen, blijf bezig)
  • Eet gezond (veel groente, fruit, dus ook lekker wat aardbeien, olijfolie, rook niet)

Test de gezondheid van uw hersenen via ‘MijnBreincoach’

Alzheimer Centrum Limburg ontwikkelde samen met partners de ‘MijnBreincoach’ app, waarmee u de gezondheid van uw hersenen kunt meten. Wit u leren over hoe gezond uw hersenen zijn? Doe dan de test Mijnbreincoach