Column wethouder Eef Schoneveld: Applaus voor de mantelzorger

Geplaatst: 27-10-2015

Onmisbaar zijn ze, onze mantelzorgers. Belangeloos zorgen ze voor familie, buren of vrienden. Dat gaat soms veel verder dan hand- en spandiensten. Mantelzorg is steeds vaker intensieve zorg voor een ander gedurende een langere periode. Mantelzorgers zijn er van jong tot oud; ze lossen problemen op en maken het leven net even draaglijker en leuker voor anderen. Mensen voelen zich gewaardeerd en waardevol door deze zorg. Mantelzorg is nooit vrijblijvend en, hoewel dat soms zo lijkt, ook niet vanzelfsprekend. Want, liefdevol, met zorg, omzien naar elkaar kan ook een hele opgave zijn. In sommige situaties dag in, dag uit, 24 uur per dag, zeven dagen per week voor iemand zorgen vergt veel van mensen. Een dagje vrij, vakantie of een (verwen)momentje voor zichzelf schieten er nogal eens bij in.

Daarom ook financiert de gemeente Moerdijk dit jaar een hele Week van de Mantelzorg.
In plaats van één dag zorgt Surplus in opdracht van de gemeente  er voor dat er heel de week van maandag 9 november tot en met zaterdag 14 november in verschillende kernen een scala aan ontspannende, leuke activiteiten wordt aangeboden. Gratis, speciaal voor mantelzorgers, jong en oud. Van salsadansen tot een manicurebehandeling, van DJ-cursus tot jeu-de-boules, van cadeaudoosjes maken tot boogschieten. De Week van de Mantelzorg  wordt zaterdagmiddag 14 november afgesloten met een Verwenmarkt in het gemeentehuis.

Nieuw is dit jaar dat mantelzorgers voorgedragen kunnen worden voor het Waarderingsmenu. Dit is een keuzepakket aan geschenkbonnen die door de gemeente Moerdijk ingekocht worden bij lokale ondernemers . Dat ook de ondernemers  mantelzorgers waarderen blijkt uit het hartverwarmende feit dat velen van hen spontaan een extraatje bedachten bovenop de waarde van € 35,-. Mensen die hulp of zorg van een mantelzorger krijgen, kunnen hem of haar voordragen voor deze verrassing.

Ik hoop dat veel mantelzorgers de gelegenheid nemen om zich heel even te laten verwennen, anderen te ontmoeten en te genieten. We dragen hen een warm hart toe, waarderen hun belangeloze inzet en hopen dat wij hen nu even in het zonnetje kunnen zetten met een symbolisch applaus voor de mantelzorger!