Column Bennie Blom - Proberen te helpen waar we kunnen

Geplaatst: 16-11-2022

Het is misschien wel hét onderwerp dat veel mensen op dit moment bezighoudt: kan ik m’n energierekening straks nog wel betalen? De flink gestegen energieprijzen zetten ook in Moerdijk veel mensen financieel onder druk. Vooral huishoudens met een laag inkomen hebben het zwaar. Als gemeente proberen we te helpen waar we kunnen. Dat doen we op verschillende manieren.

Er is natuurlijk al de eenmalige energietoeslag 2022 van € 1300, van de landelijke overheid, voor huishoudens met een bruto inkomen van maximaal 120 procent van de bijstandsnorm. Maar omdat we zien dat ook inwoners net boven die grens financieel in de knel dreigen te komen, hebben we besloten dat Moerdijkers met een bruto inkomen tussen de 120% en 130% van de bijstandsnorm een energietoeslag van € 800 krijgen. Meer informatie over hoe u die toeslag kunt aanvragen vindt u op de website Werkplein Hart van West-Brabant. Bellen met het Werkplein kan ook: 076 750 3500.

Maar we gaan meer doen. We hebben van de landelijke overheid een bedrag ontvangen om energiearmoede aan te pakken. Met dat geld kunnen we huishoudens met een laag inkomen helpen om hun energierekening te verlagen en woningen met een slecht energielabel beter isoleren. Volgens berekeningen hebben we in Moerdijk ongeveer 1150 huishoudens die voor deze ondersteuning in aanmerking komen. Dat kunnen we natuurlijk op verschillende manieren doen. Een van de hulpmiddelen die we gaan inzetten is een zogenaamde Klusbus. Bedoeling is dat die uiterlijk begin volgend jaar in onze gemeente gaat rijden en bij slecht geïsoleerde woningen gratis energiebesparende producten gaat installeren. U kunt dan denken aan radiatorfolie, tochtstrips, ledlampen en slimme thermostaatknoppen. Op het moment dat de Klusbus gaat rijden krijgt u meer informatie over hoe u hier eventueel gebruik van kunt maken. 

Als gemeente proberen we u waar mogelijk te helpen als het niet lukt om rond te komen. Maar ik snap dat het lastig is om de juiste weg te vinden. 

Op de website van de gemeente vindt u alle info over regelingen en toeslagen overzichtelijk op een rijtje.