Column burgemeester Aart-Jan Moerkerke - Een onverwacht cadeautje

Geplaatst: 23-9-2022

Soms krijg je van die onverwachte cadeautjes als burgemeester. Ruim een week geleden kwam Harry bij me op bezoek. Een betrokken inwoner van onze gemeente, die mijn oproep van alweer een jaar geleden om mij te laten proeven van Moerdijk aanpakte om kennis te maken.

Het leuke van de ontmoeting was dat Harry zich zorgen maakte en hier iets aan wilde doen. Die zorgen gingen met name over de manier waarop de gemeente en de inwoners soms tegenover elkaar staan. Harry bood aan om mee te denken hoe dat kan worden verbeterd. “Burgemeester, ik ken de omgeving, ik weet hoe de mensen denken en ik kan hier vast iets in betekenen”, aldus Harry. Die vervolgens ook aangaf, dat onze inwoners mogen verwachten dat besluiten vergezeld gaan van een goede uitleg.“En natuurlijk is het onmogelijk om het iedereen naar de zin te maken, maar dan weten ook de tegenstanders in elk geval waarom iets is besloten”. Daar was geen speld tussen te krijgen.

Wat een verademing was dat bezoek! Vooral na het lezen van de berichten op de ‘socials’. Als je Facebook en andere social media weer eens opent, word je daar niet altijd vrolijk van. Ik in elk geval niet. Het lijkt vooral een vergaarbak te worden van negatieve reacties, waarbij grenzen soms fors worden overschreden. En waag het niet om anders te denken, want dan wordt je hoofd er vakkundig afgehakt. Voor mij is dat niet zo erg. Ik ben er inmiddels wel aan gewend en hoewel ik me er behoorlijk over kan opwinden, slaap ik er geen nacht minder om. Maar dat je een dorps- of stadgenoot digitaal en verbaal een kopje kleiner maakt, vind ik in elk geval onbehoorlijk. En ook de bewoordingen waarmee soms gesproken wordt over bepaalde doelgroepen, over
onze medewerkers, over andersdenkenden… Schandalig! Ik ben politiek opgegroeid met Pim Fortuyn. ‘Laten wij waken over de vrijheid van het spreken’ is mij dan ook uit het hart gegrepen. Alles moet gezegd kunnen worden. Maar dat zonder respect doen, soms grof, soms uitermate beledigend, is niet wat hij bedoelde. Vrijheid van spreken is zeggen wat je vindt, maar ook anderen die kans geven.

Ik heb respect voor mensen die het gesprek aangaan op een normale manier. Zoals de inwoners die zich ernstige zorgen maakten over de tijdelijke noodopvang voor asielzoekers in onze gemeente. Ook al zijn die gesprekken niet altijd even makkelijk, ik denk er wel met plezier aan terug. En dat geldt zeker ook voor het gesprek met Harry. Dus het eerste weekend van september heb ik even niet gekeken naar de commentaren op de social media. Toen heb ik genoten van de opening van het Zomercarnaval in Zevenbergschen Hoek en thuis het glas geheven op Harry. Proost!