Column wethouder Désirée Brummans - Zoektocht in een woud van maatregelen, meningen en mogelijkheden

Geplaatst: 3-9-2019

“Investeren in energie is uiteindelijk kosten besparen”, schreef ik hier de vorige keer. Toch begrijp ik dat het soms lijkt of overstappen naar nieuwe en meer natuurlijke energiebronnen vooral geld kost. Ik kan u verzekeren: dat is niet zo. Wel is het in sommige gevallen een kwestie van nu betalen en pas later de winst behalen. Maar hoe doe je dat dan? Het lijkt soms een zoektocht in een woud van maatregelen, meningen en mogelijkheden.

Een van de interessante mogelijkheden waarvan u als huiseigenaar nu kunt profiteren is de Subsidie Energiebesparing Eigen Huis. Een regeling van de landelijke overheid waarmee u twee of meer energiebesparende isolerende maatregelen in huis kunt aanbrengen. Bijvoorbeeld de vloer of gevel isoleren, en/of hoogrendementsglas plaatsen. Per woning is het mogelijk om tot € 10.000 subsidie te krijgen voor het laten uitvoeren van de werkzaamheden door een deskundig bedrijf.

Ook als gemeente proberen we u zo goed mogelijk te ondersteunen. Bijvoorbeeld met onze gemeentelijke Stimuleringslening, waarmee u bijvoorbeeld de aanschaf van zonnepanelen kunt financieren of een warmtepomp kunt installeren. Wilt u weten wat voor u de beste energiebesparende maatregelen zijn, dan voert onze waardevolle samenwerkingspartner Energiek Moerdijk gratis en vrijblijvend een Energiescan uit. De mensen van Energiek Moerdijk zijn inwoners die vrijwillig helpen en adviseren bij het ‘verduurzamen’ van onze samenleving. Zij helpen u ook met bijvoorbeeld de keuze van zonnepanelen en het vergelijken van offertes.

Ik vind het geweldig dat steeds meer Moerdijkers ook zelf initiatieven ontwikkelen om te kijken hoe ze samen iets kunnen doen. Een groep inwoners uit Zevenbergen en Fijnaart heeft bijvoorbeeld collectief zonnepanelen aangeschaft. Van een aantal van onze dorps- en stadstafels hoor ik dat daar interesse is om iets soortgelijks te doen. Geweldig natuurlijk!

Om nog beter te weten waaraan u precies behoefte heeft houden we op dit moment een enquête over de energietransitie onder de leden van het Moerdijkse burgerpanel. De leden daarvan (inwoners uit Moerdijk) krijgen vragen over welke ondersteuning ze nodig hebben om hun woning te verduurzamen en hoe ze eventueel willen meedoen aan de energietransitie. Met de uitkomsten kijken we waar we nog beter kunnen ondersteunen om aan de behoeften te voldoen. Wilt u ook meedoen? Meld u dan aan via www.moerdijkspreekt.nl.

Wilt u meer weten?
www.rvo.nl/subsidies-regelingen/seeh
www.energiekmoerdijk.nl