Column wethouder Eef Schoneveld - Aandacht, respect en waardering

Geplaatst: 10-10-2019

Vanaf donderdag (10 oktober) is er één website waar mantelzorgers terecht kunnen voor advies, informatie, ondersteuning en waardering: Mantelzorg Moerdijk. De lancering van die website zetten we extra kracht bij met de campagne ‘Oog voor mantelzorg’.

Elk jaar schrijf ik wel een column over mantelzorgers en vrijwilligers. Dat doe ik heel bewust, omdat ik groot respect voor ze heb. Mantelzorgers en vrijwilligers zijn de mensen die er voor zorgen dat een ander langer of comfortabeler thuis kan blijven wonen. Mensen die er voor zorgen dat een ander ook eens wat leuks kan ondernemen, eens lekker buiten kan zijn, gezelschap heeft of smakelijk en gezond blijft eten. Mensen die er voor zorgen dat iemand zijn of haar huisdier kan houden, schone was heeft of minder eenzaam is. Kortom, mensen naar wie anderen uitkijken. Mensen die het verschil maken voor medemensen. Ze verdienen aandacht, respect en waardering. Precies wat we in de campagne Oog voor mantelzorg benadrukken. We willen mantelzorgers een steuntje in de rug geven en hen op weg helpen in de hulp aan anderen.

Want mantelzorg is niet altijd makkelijk. Het dagelijkse leven van mantelzorgers loopt vaak vol door de zorg voor een ander. Waar vind je informatie en advies over zorg of hulp? Wie vervangt de mantelzorger als hij of zij er eens een dagje of langer tussenuit wil? Ook de mantelzorger heeft ontspanning nodig, tijd om het eigen huishouden te doen, goed te blijven functioneren in zijn of haar werk, even afstand te kunnen nemen.

Met de campagne Oog voor mantelzorg hopen we weer meer mantelzorgers te bereiken en te kunnen bijstaan. We willen dat de mantelzorgers gezién worden. Door professionals, door bedrijven, organisaties en ondernemers. Daarom reikt Mantelzorg Moerdijk vanaf nu ook het predicaat ‘Oog voor mantelzorg’ uit. Een symbool van aandacht, respect en waardering voor de mantelzorgers. We hopen dat het een aanmoediging is. Dat het een aanmoediging is om op tijd te zien wie mantelzorger is en hem of haar een steuntje in de rug te kunnen geven. Heeft u ook oog voor mantelzorgers?