Column wethouder Eef Schoneveld - Dementievriendelijk

Geplaatst: 25-4-2019

Nieuwsbericht afbeelding

Het is een ‘lief’ woord, vind ik altijd als ik het lees: ‘dementievriendelijk’. En dementie hééft ook alles te maken met liefde. De liefde en het geduld die soms nodig zijn om voor je naaste met dementie te kunnen (blijven) zorgen. De liefde die tegelijkertijd ook maakt dat dat lukt.

Vorig jaar mocht ik het predicaat ‘dementievriendelijk’ overhandigen aan de bibliotheek VANu in onze gemeente. Op 25 april krijgen we, gemeente Moerdijk, de officiële erkenning: ‘dementievriendelijke organisatie’. Dit predicaat laat zien dat wij er alles aan doen om de zorg en ondersteuning voor mensen met dementie en hun naasten, goed te regelen. Dat doen we natuurlijk niet alleen: zorgverzekeraars, zorgorganisaties, vrijwilligers en mantelzorgers zijn onmisbare partners in deze zorg en ondersteuning.

Ik ben trots op die samenwerking, en natuurlijk op de erkenning. Het laat zien dat het kán, dat je uit verschillende invalshoeken de belangen van één groep kunt behartigen: de mensen die zorg en/of ondersteuning nodig hebben. Het predicaat komt ook niet voor niets vanuit de campagne “Samen dementievriendelijk”.

Wat hebben we zoal gedaan om het predicaat te verdienen? In 2016 startten we al een samenwerking met Surplus, CZ, Thebe, TWB, Alzheimer Nederland en de huisartsen. Een netwerk van zorg en ondersteuning, gericht op mensen met dementie en hun naasten. Mensen die bij de gemeente werken hebben online trainingen gevolgd. Jeugdprofessionals en handhavers hebben informatie gekregen over herkennen van en omgaan met dementie. Er is een ’10-signalenkaart’ gemaakt en een telefonisch meldpunt opgericht.

En er is nog meer moois te melden. We presenteren op donderdag 25 april ook het zogeheten ‘zorgpad dementie’. Zorgpaden beschrijven welke zorg- en/of hulpverleners je kunt kiezen om de best passende hulp te geven of te krijgen.

Niet al die dingen zijn even duidelijk zichtbaar. Dat is wel eens jammer, daarom kijk ik uit naar die donderdag. Een gewone doordeweekse dag die ongewoon zichtbaar maakt wat we zoal aan ‘zorg’ doen. We doen het met liefde.