Column wethouder Eef Schoneveld - Dieren: minder eenzaam, meer ontmoeting

Geplaatst: 8-1-2020

Op Facebook zag ik veel reacties op het bericht over het beheer van het dierenpark in Klundert. Veel Klundertsen blijken hart te hebben voor de dieren die er onbezorgd kunnen leven, verzekerd van regelmatige aandacht en zorg. Toch leek die zorg even een probleem te worden toen de overeenkomst tussen de familie Crielaard en de gemeente stopte. Ik heb veel waardering voor de inzet en de betrokkenheid van de familie Crielaard in afgelopen jaren. Gelukkig hebben we Van Driel landschapsbeheer bereid gevonden de verzorging van de dieren en het beheer van het park op zich te nemen. Het is nog maar een tijdelijke oplossing: tot eind juni 2020 neemt Van Driel de ‘bewoners’ over.

Komende maanden gaan we op zoek naar liefdevolle, praktische verzorgers. Bij voorkeur met ervaring met de zorg voor dieren en zich bewust van de verantwoordelijkheid die de zorg voor dieren met zich meebrengt. Immers, ook tijdens ziekte, vakantie of weekenden hebben dieren eten, aandacht en zorg nodig.

We hebben al verschillende aanmeldingen. Van mensen die geïnteresseerd zijn in het beheer tot mensen die als vrijwilliger de handen uit de mouwen willen steken. Dat lijkt alvast veelbelovend!

Ik hoop ook van harte dat het lukt om het dierenparkje te behouden. Het is bewezen dat het omgaan met dieren positieve effecten heeft. Het vermindert eenzaamheid en depressie. De liefde, aandacht en zorg die dieren vragen, maken dat je minder gericht bent op je beperkingen. De wandeling naar het dierenparkje zorgt er voor dat je meer beweegt. Dat je gemakkelijker mensen ontmoet en een praatje maakt. Dat weten ook de cliënten van de Sovak-locatie nabij het dierenparkje. Regelmatig brengen zij de dieren een bezoekje en helpen, daar waar het kan, met de verzorging.

Kleine, dagelijkse gebeurtenissen met een groot effect. Het kan net die wandeling of dat praatje zijn die iemand nodig heeft om zich beter te voelen. Om soepel te blijven en waardering te voelen. Om de buurt als vertrouwd te ervaren, want het is fijn om te weten wie er bij je in de buurt wonen.

Kortom, dieren geven een extra dimensie aan het leven én aan de buurt. Ook daarom hoop ik van harte dat we, samen met inwoners, kunnen zorgen dat het dierenpark kan blijven bestaan.