Column wethouder Jaap Kamp: Tweede keer de arena in!

Geplaatst: 10-2-2016

Alsof er wapengekletter zal opstijgen, zo klinkt de naam van de bijeenkomsten over het buitengebied maar het tegendeel is waar. Het eerste arenadebat om te komen tot een bestemmingsplan voor het buitengebied van onze gemeente was een zinvolle, opbouwende avond. Op 18 februari staat het tweede arenadebat op stapel. Waarom deze ‘arenadebatten’? Omdat we in 2018 een bestemmingsplan willen hebben waarin zo veel mogelijk inwoners en ondernemers uit de gemeente zich kunnen vinden.

 Een bestemmingsplan dat ontstaan is uit kennis, ervaringen, wensen, ideeën van velen en dat aansluit op die inbreng. Dat kan alleen door samenspraak, luisteren naar elkaar en elkaar er bij te betrekken. Waarom we die heldere en tijdige inspraakmogelijkheden belangrijk vinden laat het voorstel van minister Schulz over bouwen aan de kust wel zien. Een idee uit 2013, onverwacht uit de hoed getoverd in 2015 met veel weerstand als gevolg. Ik ben blij dat de Minister de plannen inmiddels in de ijskast heeft gezet. Maar los van wat je van die plannen vindt, mijn punt is dit: of het nu gaat om strand of, zoals hier, om land – eerst moet iedereen mee kunnen praten.

In West-Brabant zijn we wat oppervlak betreft de grootste gemeente; in totaal omvat gemeente Moerdijk 183,99 vierkante kilometer oppervlakte. Hiervan is 773 hectare ‘recreatieterrein / bos- en open natuurlijk terrein’, aldus het Centraal Bureau voor Statistiek. De moeite waard om goed over na te denken vind ik. 773 Hectare land, polders, uitgestrekte akkers, stukken bos, waarin mensen werken, wonen en waarvan toeristen genieten. Een letterlijk en figuurlijk groot deel van onze gemeente.

Hoe zien we de toekomst daarvan? Hoe zien we de toekomst van de landbouw, van recreatie, wat moet er gebeuren met vrijkomende agrarische gebouwen? Hoe vindt u dat we moeten omgaan met duurzaamheid, hoe springen we om met onze natuur, hoe denken we over het wonen in het buitengebied? Dat zijn vragen die tijdens de avonden naar boven komen. En ik ben benieuwd naar úw antwoorden daarop.

Daarom: kom naar het arenadebat. Doe mee, denk mee en beantwoord vragen of stel de uwe.
Hier stel ik u er maar één: wie heeft het hier eigenlijk voor het zeggen? U, gemeente-bestuurders of de provincie? Strand of land: uw stem telt!