Column wethouder Thomas Zwiers: Donkere dagen, verlichte fietsen

Geplaatst: 10-11-2015

Op vrijdag 23 oktober was het de Actiedag Verkeersveiligheid. Ik heb die dag verschillende dingen gedaan – het leven als wethouder is behoorlijk gevarieerd – en die vrijdag begon ik met fietsen. Voor mij was het een heel bijzondere fietstocht; voor mijn mede-fietsers is de route die we fietsten dagelijkse kost. Samen met een aantal leerlingen van het Markland College ben ik vanuit Klundert naar het Markland College gefietst. Ook collega-wethouder Eef Schoneveld stapte op de fiets; hij fietste met een aantal scholieren vanuit Fijnaart naar Zevenbergen. Het was wat mij betreft een heel geslaagde, leerzame dag die zijn nut zeker heeft bewezen.

Scholieren fietsen vaak heel wat kilometers naar hun school. Dat gaat meestal goed, maar verkeersveiligheid is en blijft een aandachtspunt op mijn agenda. Het wordt steeds drukker op onze wegen en we laten ons makkelijker afleiden door mobieltjes, muziek en elkaar. Zeker in onze jonge jaren zijn we dan ook nog overmoedig en beseffen we ons niet altijd hoe belangrijk ‘fietsgedrag’ is. Onderweg ontstonden uiteenlopende, leuke gesprekken met verschillende leerlingen. We hebben het gehad over gedrag in het verkeer,  over onoverzichtelijke of lastige verkeerssituaties, maar ook over het in orde houden van je fiets. Met name de fietsverlichting. Ik moet eerlijk bekennen: ik herkende de verhalen en beleefde een klein gedeelte van mijn schooltijd weer opnieuw.  Zeker in de tijd van een roestige dynamo die moeizaam langs de voorband draaide liet ook ik de fietsverlichting wel eens achterwege. Later, als je behalve fietser ook automobilist wordt,  besef je pas hoe belangrijk die verlichting is. Het was goed om het er samen over te hebben. Ook was het goed om eens zelf mee te maken waar de knelpunten liggen en hoe jongeren de rit naar school ervaren. 

Na de fietstocht hebben we samen met politie, Veilig Verkeer Nederland (VVN) en het Markland College een verklaring ondertekend.  Wij beloven daarmee dat we komende jaren aandacht blijven vragen voor verkeersveiligheid.  De komende herfstactie met extra politiecontroles op fietsverlichting hoort daarbij. Dus, scholieren…dynamo stuk of batterijen van de verlichting leeg? Gebruik het noodlampje wat je kreeg tijdens de actiedag Verkeersveiligheid.