Column wethouder Thomas Zwiers: "Verkeersveiligheid heeft alles te maken met ons eigen gedrag"

Geplaatst: 16-6-2015

Met de kinderen maken we in het weekend wel eens een fietstochtje. Eentje zit achterop de fiets en de ander voorop. Dat is echt genieten. Vooral nu het lente is. We rijden over de slingerdijken en wijzen naar de lammetjes, de vogels en alles wat het landschap te bieden heeft.

Als de kinderen groter worden moeten ze zelf fietsen. Alleen naar school en de sportclub, en later ook naar het voortgezet onderwijs. Dan wens je als ouders maar een ding: laat ze toch alsjeblieft geen ongeluk krijgen!

Daarom begrijp ik ook heel goed de bezorgdheid van de inwoners van onze gemeente over de verkeersveiligheid en vooral die van de (schoolgaande) jeugd. We willen een veilige weg voor iedereen. Dat klinkt heel eenvoudig maar dat is het niet. Er spelen zoveel belangen en iedereen heeft gelijk.

Gedraag je!

Ik was een aantal weken geleden op een bewonersbijeenkomst in Willemstad. Daar werd gesproken over de mogelijke aanleg van een fietsstraat in de polder. Deze verbinding moet ervoor zorgen dat schoolgaande jeugd veilig naar Zevenbergen kan fietsen. Er wordt al jaren over gesproken en er zijn al veel plannen gemaakt. Toch stuit elk plan weer op onoverkomelijke bezwaren. Want we willen graag dat de overheid maatregelen neemt maar we willen er zelf geen last van hebben.

Iemand uit het publiek kwam met de rake opmerking dat we helemaal geen maatregelen zouden hoeven treffen als we ons gewoon wat zouden gedragen in het verkeer! Er werd wat verbaasd en lacherig gereageerd, maar deze dame had wel gelijk. Want wees eens eerlijk - rij je zelf nooit harder dan 60 over de dijk? Hoe vaak ga je 50 in plaats van 30 door de bebouwde kom? En heb je als fietser altijd je verlichting op orde?

Om veilig aan het verkeer deel te nemen moet je je houden aan regels. Doen we dat niet, dan gaat het mis. Dus laten we ophouden naar een ander te wijzen en eerst maar eens werken aan ons eigen gedrag. Dat is echt niet altijd gemakkelijk, ik rijd zelf helaas ook wel eens wat te hard.

Onze maatregelen

Die fietsstraat komt er. Daarnaast zullen we er alles aan doen om weggebruikers te wijzen op hun gedrag. We zetten politie en BOA’s in om nog beter te controleren en op scholen willen we goede voorlichting geven. Want verkeersveiligheid is erg belangrijk en begint bij ons zelf en ons eigen gedrag!