Hieronder vindt u de antwoorden op veelgestelde vragen.
Startbijeenkomst 24 juni 2024
Waarom moet Helwijk aardgasvrij worden?
In 2050 mogen huizen in Nederland niet meer worden verwarmd met aardgas. Om dat voor elkaar te krijgen moeten we nu al beginnen. Daarom gaan gemeenten en verhuurders de komende jaren in heel Nederland kijken hoe dorpen (of bij grote woonplaatsen: per wijk) op een andere manier kunnen worden verwarmd.
Wat zijn de belangrijkste zorgen van Helwijkers over aardgasvrij worden?
In het algemeen wil Helwijk geen proefkonijn zijn. Dus geen experimenten met technieken die zich nog niet bewezen hebben. Verder is er behoefte aan concrete resultaten en duidelijkheid over de voortgang van het project. Kijkend naar nieuwe warmte-oplossingen maken mensen zich zorgen over het grondwaterpeil, overlast door bijvoorbeeld het geluid van warmtepompen en het straatbeeld. Ook over de betrouwbaarheid zijn zorgen: de nieuwe warmte-oplossing moet net zo betrouwbaar zijn als aardgas. Tot slot moet een nieuwe warmte-oplossing betaalbaar zijn en blijven.
Is Helwijk het proefkonijn voor de rest van Moerdijk?
Nee, alle dorpen en steden in de gemeente gaan op zoek naar een aardgasvrije oplossing. In Langeweg, Zevenbergschen Hoek en Moerdijk-dorp zijn mensen al begonnen met dit traject. Helwijk is als 4e dorp gekozen omdat er veel huurhuizen zijn, die door Woonkwartier in één grote operatie aardgasvrij gemaakt kunnen worden. Ook hebben veel woningen in Helwijk ongeveer hetzelfde bouwjaar, wat betekent dat ze bijvoorbeeld dezelfde verbeteringen nodig hebben qua isolatie. Dat biedt kansen voor een gezamenlijke aanpak.
Hoe ziet de planning eruit en welke vervolgbijeenkomsten zijn er?
De planning staat vermeld op de website, daarin is ook aangegeven wanneer bijeenkomsten worden gehouden. Voor iedere bijeenkomst sturen we bovendien bewoners een brief met de uitnodiging plus de daaropvolgende bijeenkomst.
Wie gaat het allemaal betalen?
De kosten komen voor rekening van de eigenaren van de woningen. Wie een koophuis heeft moet dus zelf investeren. Er zijn subsidies en leningen met een gunstige rente voor allerlei maatregelen.
Bij de huurhuizen is Woonkwartier de eigenaar. Sommige aanpassingen kunnen ertoe leiden dat de huur hoger wordt voor een huurder. Maar daar kan tegenover staan dat de maandelijkse energiekosten juist omlaag gaan. Zodra in beeld is welke aardgasvrij-oplossingen voor Helwijk mogelijk zijn, kan in de berekeningen worden meegenomen wat dit betekent voor huurders.
Als Helwijk aardgasvrij wordt, moet iedereen dan verplicht meedoen?
Nee. Bewoners, gemeente en Woonkwartier gaan samen op zoek naar de beste oplossing voor heel Helwijk. Waar die oplossing aan moet voldoen, bepalen Helwijkers zelf. Als de oplossing is gekozen, voert Woonkwartier hem door bij de huurhuizen. Mensen met een koophuis kunnen zelf kiezen of ze meedoen. Uiteindelijk gaat in 2050 de gaskraan dicht, dus wie niet meedoet aan de collectieve oplossing heeft tot die tijd de kans om zelf een individuele oplossing te regelen.
Helwijkers kiezen zelf de beste oplossing. Hoe gaat dat in zijn werk?
Dit wordt uitgelegd tijdens de 3e bewonersavond in oktober. Het komt erop neer dat alle inwoners van Helwijk samen de voorwaarden bepalen waaraan de nieuwe warmte-oplossing moet voldoen.
Hoe staan Helwijkers tegenover verduurzamen?
Over het algemeen staan mensen uit Helwijk positief tegenover het duurzamer maken van hun huizen, bleek tijdens de startbijeenkomst op 24 juni. Er zijn wel zorgen over de technische haalbaarheid, slechte isolatie van huizen en of de gemeente en Woonkwartier betrouwbare partners zijn in dit traject. Over hoe snel Helwijk aardgasvrij moet worden, lopen de meningen uiteen: sommige mensen willen het liefst direct beginnen, terwijl anderen liever zo lang mogelijk houden wat ze nu hebben.
Zijn er details over mogelijke technische oplossingen?
Tijdens de bijeenkomst in september worden verschillende warmte-oplossingen besproken. We kijken welke technieken wel en niet geschikt zijn. In het najaar bepalen bewoners, Woonkwartier en de gemeente samen de eisen voor de geschikte oplossingen. Tegen het einde van het jaar weten we welke vier oplossingen het beste bij Helwijk passen. Op 27 januari 2025 worden de resultaten gepresenteerd.
In welke technieken en oplossingen zijn inwoners geïnteresseerd?
Bewoners van Helwijk zijn geïnteresseerd in batterijen om de energie van zonnepanelen op te slaan, een gemeenschappelijke windmolen of zonneweide, waterstof via de gasleidingen, groen gas, kernenergie, geothermie, warmte opslaan en warmtepompen.
Is het slim om een eigen energiecoöperatie op te richten voor Helwijk?
Een energiecoöperatie kan helpen om kosten laag te houden en meer zeggenschap te krijgen over de lokale warmtevoorziening. In de stappen die we gaan nemen kan worden uitgezocht of een energiecoöperatie oprichten interessant is voor het dorp.
Wat zijn de plannen van Woonkwartier voor renovatie en isolatie?
Woonkwartier bereidt alle woningen voor op de overstap naar aardgasvrij. Dat gebeurt stap voor stap. Enkele jaren geleden is gestart met het verbeteren van het Energielabel, met als doel in 2026 alle woningen minimaal op label C te hebben. Daarna volgt verdere isolatie om aardgasvrij te worden. In 2030 wil Woonkwartier 30% van haar woningen gereed hebben, in 2040 80%, en in 2050 moeten alle woningen klaar zijn. Dit is technisch haalbaar, ook voor woningen zonder kruipruimte.
Hoe blijf ik op de hoogte?
Via de pagina Helwijk aardgasvrij. In de komende maanden wordt deze pagina gevuld met informatie. Nieuws wordt gedeeld via de Moerdijkse Bode en De Ster en op termijn komt er een e-mailnieuwsbrief. Voor bewonersavonden ontvangt u altijd een uitnodiging per brief.