Verstoppingen

Iedereen kan wel eens voor een rioolverstopping komen te staan. Het veroorzaakt veel ongemak en het komt altijd ongelegen.

Maak gebruik van het online meldingsformulier of bel: 14 0168.

Hoe kunt u zien wie verantwoordelijk is voor het oplossen van deze verstopping?

Als u huurder bent, neem dan contact op met de huiseigenaar of uw woningbouwvereniging. Deze is namelijk verantwoordelijk voor de aansluiting van de woning op de gemeentelijke riolering.

Als eigenaar doorloopt u de volgende stappen:

  1. U graaft het ontstoppingsstuk op bij de grens van uw perceel;
  2. Staat daar nagenoeg geen rioolwater in, dan betekent dit dat de verstopping op uw eigen perceel is. U onderneemt zelf actie. De kosten zijn voor eigen rekening.
  3. Als het ontstoppingsstuk vol staat met water, dan betekent dit dat de verstopping niet op uw eigen perceel is. Doe een melding bij de gemeente!

De gemeente controleert of de verstopping inderdaad niet op uw perceel zit en onderneemt verdere actie op haar kosten. Komen er tijdens het ontstoppen zaken aan het licht die pertinent niet in het riool thuishoren, dan brengt de gemeente bij u de kosten in rekening.

Veel verstoppingen worden veroorzaakt door verkeerd rioolgebruik. Kijk wat u wel en niet door gootsteen, toilet en afvoerputje mag spoelen op 'Geen troep in het riool!'.

Een rioollucht in huis

Bel eerst een loodgieter, deze kan voor u vaststellen wat het probleem is.

Plassen water op straat, fietspad of parkeerplaats

Tijdens buien is het normaal dat het even duurt voordat water weg kan stromen. Daardoor blijft er enige tijd water staan. Binnen een uur na de bui hoort de plas weg te zakken. Als het langer duurt, meld het dan!

Verstopte duiker

Een duiker is een buis onder de weg, die watergangen met elkaar verbindt. Meld het als u gezien heeft dat het water niet goed doorstroomt.

Meer weten over riolering in huis en veel voorkomende problemen?