Veilig met vuurwerk tijdens de donkere dagen

Geplaatst: 28-12-2016

Het hoort er toch wel een beetje bij: vuurwerk om het nieuwe jaar feestelijk in te luiden. Als het maar op een veilige manier gebeurt. Samen met de Brandweer Midden-West Brabant geven wij je graag een kort overzicht van tips, vooral gericht op het veilig stellen van de omgeving waarin je vuurwerk afsteekt.

Sluit ramen en deuren

Een brandende vuurpijl wil je liever niet in je huis hebben! Zorg dat je vuurwerk buiten houdt en sluit daarom op oudjaarsavond al je ramen en deuren. En kijk ook of er vuurpijlen in je dakgoot terecht komen.

Let op je omgeving

Steek vuurwerk nooit te dicht af in de buurt bij een huis, dier of mens. Kies een rustige plek uit. Let ook op de windrichting, zodat je niet voor verrassingen komt te staan. Ook is het  belangrijk dat er voor oud en nieuw geen spullen op straat liggen die in brand gestoken kunnen worden. Zet kliko’s, zwerfafval, tuinmeubilair etc. op een veilige plaats. Zo kunt u zelf helpen brand te voorkomen. En blus plastic voorwerpen zoals een kliko, brievenbus of prullenbak altijd met zand. Bij twijfel belt u 112.

Emmertje water bij de hand

Heb uit voorzorg altijd een emmer water bij de hand. Om snel een eventuele brandwond te kunnen koelen of vuur te kunnen doven.

Maak je lontje langer

Deze tip kunnen we niet vaak genoeg herhalen. Gebruik bij het afsteken van vuurwerk een aansteeklont, draag een vuurwerkbril en zet vuurpijlen stabiel rechtop. Gebruik bijvoorbeeld een PVC buis die je in de grond slaat, een fles gevuld met zand of water of een vuurwerkklem.

Opruimen

Zorg dat we het nieuwe jaar ook weer schoon en veilig beginnen. Gooi een emmer water over je vuurwerkafval en ruim het vervolgens meteen op. Dit kan gewoon bij het huisvuil.

 Op een (brand)veilig nieuwjaar!