Blauwalgen in zwemwater bij de Plas op de Markeplaat in Zevenbergen

Geplaatst: 20-7-2016

Waterschap Brabantse Delta heeft blauwalgen geconstateerd in het zwemwater bij de Plas op de Markeplaat aan de Markdijk 1 in Zevenbergen. Contact met het water wordt sterk afgeraden. Blauwalgen zijn bacteriƫn die giftige stoffen afscheiden. Mensen en dieren kunnen jeuk krijgen bij contact met het water of buikkrampen wanneer zij het water binnenkrijgen.

Over blauwalgen

Blauwalgen komen van nature voor in zoet water en zijn in principe altijd aanwezig. Onder bepaalde omstandigheden neemt de hoeveelheid blauwalgen echter toe. Ze vormen dan een dunne drijflaag op het water. De oorzaak hiervan is vaak een combinatie van hogere temperaturen, stilstaand water en een overschot aan voedingsstoffen in het water. Denk aan afgevallen bladeren maar ook het lokvoer van sportvissers, brood en hondenpoep.

Het water moet afkoelen

Als het water afkoelt, neemt de hoeveelheid blauwalgen af en wordt het water weer helder. Het waterschap controleert het water regelmatig op de aanwezigheid van blauwalgen. De gemeente Moerdijk plaatst waarschuwingsborden bij het water met blauwalgen.

Kijk voor meer informatie en de actuele stand van zaken van blauwalgen in West-Brabant op de website van Waterschap Brabantse Delta.