Zeven bedrijven op Zeehaven- en Industrieterrein Moerdijk gecontroleerd

Geplaatst: 20-6-2016

Een gezamenlijke handhavingsactie van diverse overheidspartners op 15 juni op het Zeehaven- en Industrieterrein Moerdijk heeft een aantal strafbare feiten opgeleverd. Tijdens de actie werden zeven bedrijven gecontroleerd op het voldoen aan de milieu-, arbeids- en overige wetgeving. Opvallendste resultaten: het aantreffen van een hennepstekkerij, een hennepkwekerij en overtredingen bij vrijwel alle bedrijven.

De actie werd georganiseerd door de gemeente Moerdijk en uitgevoerd door verschillende onderdelen van de politie, de Omgevingsdienst Midden- en West-Brabant, de Douane en de Inspectie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Die troffen in een goed verborgen container, die tegen een loods aanstond, 3780 hennepstekken en 120 moederplanten aan. Verdere afhandeling is overgedragen aan een speciaal hennepteam dat de kwekerij verder ontmantelt.
In de andere gevallen gaat het om grote en kleine overtredingen op het gebied van milieuwetgeving en arbeidsomstandigheden. In deze gevallen zijn boetes en waarschuwingen uitgedeeld. 

Toezicht en handhaving

Het gezamenlijk uitvoeren van deze handhavingsacties levert meerdere voordelen op. Naast het effectief handhaven en bestrijden van criminaliteit wordt op deze manier de bedrijfsvoering van ondernemingen minder belast dan wanneer ze door elke instantie afzonderlijk worden bezocht en gecontroleerd. Bovendien kunnen vertegenwoordigers van de verschillende instanties door samen op te trekken profiteren van elkaars kennis en kunde.