Glasbakactie op 13 oktober in Zevenbergen en Klundert

Geplaatst: 12-10-2016

Op donderdag 13 oktober is er van 11.00 tot 14.00 uur bij de Albert Heijn in Klundert en van 15.00 tot 18.00 uur bij de Albert Heijn in Zevenbergen een ‘glas in ’t bakkie’ actie. Die dag kunt u een leuk presentje ophalen dat het glas scheiden nog makkelijker maakt. In Zevenbergen is wethouder Jaap Kamp tussen 15.00 en 16.00 uur aanwezig om de actie te ondersteunen.

Met deksel en restjes

Uit onderzoek is gebleken dat mensen het lastig vinden om hun glas te scheiden, omdat ze denken dat ze het schoon moeten inleveren in de glasbak. Dit is niet meer zo. Glas scheiden is nu nog makkelijker, want u mag uw glas waar drank, voedsel of cosmetica in verpakt was met restjes en deksel in de glasbak gooien. Door nieuwe technieken worden de deksel uit het glasafval gehaald en het glas goed schoon gemaakt. Zo is het verzamelen, sorteren en scheiden van glas nog makkelijker voor u.

Waarom scheiden?

Het restafval wordt verbrand. Alle grondstoffen, zoals glas, die tussen het restafval zitten gaan hierdoor verloren. Dit is zonde want hierdoor moeten we meer aanspraak maken op nieuwe grondstoffen (belasting voor het milieu) terwijl de oude grondstoffen nog prima hergebruikt kunnen worden. Dit geldt zeker voor glas gezien dit oneindig kan worden hergebruikt.

Uw oude jampot kan weer worden gebruikt voor een nieuwe wijnfles. Maar dit kan alleen als we glas goed scheiden op kleur. Wanneer er veel gekleurd glas tussen het kleurloze glas zit, dan wordt de lading afgekeurd. Dit is zonde, want zo gaan er kostbare recyclebare stoffen verloren en moeten er meer grondstoffen gebruikt worden. Ook wanneer er veel materialen tussen het glas zitten die niet in de glasbak thuishoren (hittebestendig glas, steen, porselein, spiegels, kristal) wordt de lading afgekeurd. Kijk op www.moerdijk.nl/afval voor meer informatie over glasscheiding.

Glasbakcampagne

Landelijk zit er nog altijd te veel glas tussen het restafval. Allereerst zit er landelijk nog altijd 150 kiloton glas tussen het restafval, tegen 350 kiloton in de glasbak. In Moerdijk zit in iedere duobak gemiddeld nog 5 kg glas per inwoner per jaar in de duobak. Terwijl er 19 kg per inwoner in de glasbakken apart wordt ingezameld. Dat betekent dat er maar 79% gescheiden wordt. Al het glas dat door u in de duobak is gegooid, is rechtstreeks in de verbrandingsoven verdwenen. Terwijl glas eindeloos hergebruikt kan worden!

Betere scheiding draagt bij aan onze eigen doelstelling: ‘Afval is grondstof’. Daarnaast is er in een Nederland een wettelijke doelstelling dat 90% van het glas moet worden hergebruikt. De glasbakcampagne wordt georganiseerd door Nedvang. Nedvang ondersteunt gemeenten en bedrijven bij het proces van scheiding, inzameling, hergebruik, preventie en registratie van verpakkingsafval.