Burgemeester Jac Klijs interviewt mantelzorgcoach Jannie Meeuwisse

Geplaatst: 26-9-2016

Zorgen voor moeder die dementerend is, en slecht ter been. Naast je studie zoveel mogelijk tijd vrijmaken om je zus te kunnen bijstaan, die leidt aan een ongeneeslijke ziekte. Talloze voorbeelden van Moerdijkers die mantelzorger zijn. Moerdijk telt inmiddels ruim 800 geregistreerde mantelzorgers, maar het werkelijke aantal ligt aanzienlijk hoger, omdat niet elke mantelzorger zich laat registreren. Zij zijn langdurig en onbetaald actief om voor een familielid of naaste te zorgen. Dat kan soms erg zwaar zijn, bijvoorbeeld wanneer de zorg moet worden gecombineerd met een baan, en/of zorg voor eigen gezin. Overbelasting ligt dan op de loer. Om dat te voorkomen is er de mantelzorgcoach; een speciaal opgeleide vrijwilliger die probeert te helpen bij het vinden van oplossingen. Burgemeester van Moerdijk Jac Klijs interviewde Jannie Meeuwisse, één van de twee mantelzorgcoaches in Moerdijk.

Is dat nu echt een veel voorkomend probleem bij mantelzorgers, overbelasting?

“Absoluut, en het gaat meestal ongemerkt. Mantelzorgers cijferen zichzelf nogal eens weg, om er zo vaak en goed mogelijk te zijn voor de persoon die ze verzorgen. Maar zonder dat ze het in de gaten hebben kan het teveel worden. Dat gaat vaak heel langzaam.”

Wat kom je zoal tegen?

“Er zijn mantelzorgers die amper contact hebben met de buitenwereld. Soms is het een kwestie van iemand uit de sleur halen, maar het komt ook voor dat iemand op instorten staat. Belangrijk is om goed te luisteren naar wat iemand vertelt. En ik observeer goed, want meestal zegt iemand niet uit zichzelf: ‘Ik ben overbelast’ Dat moet je er meestal bijna uit trekken.”

Wat kun jij betekenen voor deze mantelzorgers?

“Ik kan ze begeleiden en tips geven. Want ze staan er echt niet alleen voor, al lijkt dat misschien soms wel zo. En mensen helpen bij het zoeken van bijvoorbeeld ontspanning. Laatst was ik bij een mantelzorger die bijna overbelast is. Haar huis was keurig, ze had alles prima op orde. Maar dat was het probleem niet, ze kon zich niet ontspannen en vond het heel moeilijk om daar over te praten. Samen hebben we toen geregeld dat een overbuurman af en toe een uurtje haar werkzaamheden overneemt zodat ze er even tussenuit kan. Ze zou graag willen sporten, dat gaan we nu proberen te regelen. Vanuit vrijwilligersorganisatie HOOM zijn we bezig om activiteiten te ontwikkelen waar mantelzorgers aan kunnen deelnemen. Jong en oud, overdag of ’s avonds, bijvoorbeeld in de Fendertshof in Fijnaart, of in een Huis van de Wijk. Zodat zoveel mogelijk inwoners kunnen deelnemen. Als optie om even te kunnen ontspannen.”

Heb je zelf ervaring als mantelzorger?

“Ik was ooit mantelzorger voor zes mensen. En daarnaast werkte ik nog zo’n 40 uur per week. Het was zwaar en op een bepaald moment meldde ik me bij de huisarts. Die drukte me op het hart om niks extra’s meer te doen. ‘Anders zak je in’, zo zei hij. ‘Bewaak je eigen grenzen, anders kun je straks niet meer, en daar is niemand bij gebaat’. Dat heb ik toen maar gedaan. Daar heb ik wel van geleerd.”

Jac Klijs knikt instemmend. Hij voegt er aan toe: “Met nee zeggen kun je soms ook iemand helpen. Niet alleen jezelf, maar indirect ook degene voor wie je zorgt. Want als jij omvalt, valt ook je hulp weg.”

Meer weten over mantelzorgcoaching?

info@hoomondersteuning.nl - 0168 35 65 55