Gemeente Moerdijk moedigt woningeigenaren aan de woning te verbeteren

Geplaatst: 20-9-2016

Een stimuleringsregeling biedt woningeigenaren de mogelijkheid om tegen aantrekkelijke voorwaarden geld te lenen voor investeringen op het gebied van levensloopbestendigheid, duurzaamheid en veiligheid.

Door de uitgebreide mogelijkheden kunnen woningeigenaren zelf kiezen welke maatregelen passen bij hun woonwensen. Denk aan een alarminstallatie, rolluiken, een aangepaste badkamer of zonnepanelen. De Stimuleringsregeling heeft de Gemeente Moerdijk samen met het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse gemeenten (SVn) ontwikkeld.

Wethouder Kamp: ‘Het is belangrijk dat mensen kunnen wonen in een passende, prettige en veilige woning. De wensen van bewoners lopen uiteen. Thuis blijven wonen is een vaak gekoesterde wens. Dan zijn soms aanpassingen gewenst, denk bijvoorbeeld aan een aangepaste badkamer of het verwijderen van drempels. Steeds meer bewoners willen graag met energiebesparende maatregelen hun vaste woonlasten naar beneden brengen. Ik hoor ook steeds vaker de wens om inbraakpreventieve maatregelen te treffen. We hebben rekening gehouden met al deze wensen en daarop een keuzemodel ontwikkeld. Aanvragers kunnen vanaf 1 januari 2017 tegen een lage rente minimaal 2.500 euro en maximaal 35.000 euro lenen “. 

Unieke regeling

Relatiemanager Ben Boekraad van SVn: “Deze regeling is voor SVn vernieuwend omdat inbraakpreventie is toegevoegd aan het maatregelenpakket. Zo is de regeling erg compleet. We zijn benieuwd hoe de inwoners van Moerdijk er op reageren.”

Uniek is ook dat inwoners van Moerdijk helpen bij de uitvoering van de regeling. Zo voeren de energieambassadeurs van gemeenschapscoöperatie Energiek Moerdijk en opgeleide vrijwilligers op verzoek van bewoners een energiescan uit. Deze energiescan is een mooie basis voor een eventuele aanvraag. Waar het gaat om levensloopbestendigheid helpt de stichting Wonen met Gemak de bewoner bij het maken van keuzes. De gemeente zorgt voor de Stimuleringslening. Wethouder Kamp: ‘Het is fijn om te zien dat er zoveel betrokkenheid is. De gemeente Moerdijk wordt zo een nóg fijnere gemeente om in te wonen’.

Voorstel naar gemeenteraad

De regeling wordt door het College van burgemeester en wethouders nu voorgesteld aan de Gemeenteraad. Zij nemen een beslissing over dit voorstel in de raadsvergadering van oktober.