Samenwerking Zuiderwaterlinie officieel van start

Geplaatst: 30-9-2016

Op vrijdag 30 september heeft gemeente Moerdijk, samen met 24 andere gemeenten/organisaties, een intentieovereenkomst getekend over de Zuiderwaterlinie. De ondertekenaars willen deze oudste, langste en meest benutte waterlinie van Nederland samen op de kaart te zetten. Er zijn bijvoorbeeld plannen voor een Lange Afstand Wandelpad, markeringen bij bezienswaardigheden en gezamenlijke promotie.

Partnerschap

Tot het partnerschap behoren onder ander de provincie Noord-Brabant, alle 14 gemeenten langs de linie, de Brabantse Waterschappen, de ANWB, Staatbosbeheer en Brabants Landschap. De ondertekening vond plaats tijdens het eerste, grote Zuiderwaterliniecongres op fort Isabella in Vught

Zuidwaterlinie

De Zuiderwaterlinie is een aaneenschakeling van 11 Brabantse vestingsteden en hun ommeland; van Bergen op Zoom tot voorbij Grave. Het was de indertijd wereldberoemde vestingbouwer Menno van Coehoorn die er rond 1700 een samenhangend geheel van maakte. In geval van vijandelijke dreiging van buiten kon men grote stukken land onder water zetten. De Zuiderwaterlinie is niet alleen belangrijk militair erfgoed maar markeert ook nog altijd een culturele grens tussen Noord en Zuid, zand en klei, protestant en rooms-katholiek: voorbij de Zuiderwaterlinie begint een andere wereld.

5 aparte stellingen

We onderscheiden tegenwoordig 5 aparte stellingen binnen de totale Zuiderwaterlinie, waaronder de Stelling van Willemstad. Naast de overkoepelende thema’s onderzoeken we als gemeente Moerdijk de mogelijkheden om deze Stelling, als onderdeel van de linie, beter zichtbaar en beleefbaar te maken. Belangrijke elementen hierin zijn: de forten (Bovensluis, Buitensluis (Numansdorp), Pr. Frederik Hendrik (Oltgensplaat, de Hel en Sabina) de vestingen Willemstad en Klundert en natuurlijk het Mauritshuis.