Blog van wethouder Jaap Kamp: “Over compost en een roze mixer”

Geplaatst: 19-4-2017

100 gezinnen (waarvan 41 uit onze gemeente) gaan sinds 1 februari 100 dagen restafvalvrij door het leven. Ook wethouder Jaap Kamp sloot zich aan bij dit experiment. Na 75 dagen is het tijd om de balans op te maken en dat vertelt hij weer in een blog.

“Na meer dan 75 dagen 100-100-100 kan ik zeggen: het gaat goed. Zowel mijn vrouw Roos als ik hebben nog steeds plezier in de weekopdrachten, het weegmoment op dinsdag is bijna spannender dan wanneer ik zelf weer eens kritisch op de weegschaal ga staan. Eén van de weekopdrachten die wij als deelnemers onlangs kregen was je beste kliekjesrecept te delen. Inspirerend en leuk, maar voor ons tot nu toe niet nodig gebleken: we koken wat we willen eten en houden niks over. Gepast koken is dus echt mogelijk.

En, het afval scheiden leidt ook nog eens tot spontaan contact. Pasgeleden was ik bij het milieustation om een overbodig tv-tafeltje af te geven voor de bak voor herbruikbaar meubilair. Een tweede leven voor je spullen, een mooie gedachte, vind ik. Roept een buurtgenote me toe: of ik ook gratis compost kwam halen? De actie is inmiddels afgelopen maar veel mensen hebben er gebruik van gemaakt: gratis tuincompost als bedankje voor het goed scheiden van je afval. Ik had de compost niet nodig – de planten in mijn tuin groeien al bijna sneller dan ik kan snoeien – maar zij nam de zak graag mee. 

O, en mocht je binnenkort ergens een prachtige, retro roze mixer tegenkomen? We moesten er echt even over nadenken maar ik heb hem toch ook maar in de bak voor herbruikbaar materiaal gelegd. Gelukkig krijgt dit mooie verlovingscadeau uit de zeventiger jaren vast ergens weer een mooi plekje!”