Ontdek de forten van de Stelling van Willemstad op 15 april 2017

Geplaatst: 5-4-2017

Op zaterdag 15 april 2017 start het fortenseizoen. Voor het eerst doen Fort Buitensluis, Fort Frederik, Fort Bovensluis, Fort de Hel, Fort Sabina én het Mauritshuis hier samen aan mee. Alle historische locaties bieden een dag vol spannende activiteiten voor jong en oud. Centraal staan de verbindingen die er tussen de forten bestaan; zowel wandel-, vaar- als fietsverbindingen, en zelfs een radioverbinding met zendamateurs!

Deze fortendag is een unieke mogelijkheid om de forten te beleven. Alle deelnemende forten staan letterlijk en figuurlijk met elkaar in verbinding. Zo zijn de forten te bereiken met snelle boten, maar ook per fiets en te voet. Niet alleen kunnen bezoekers een rondleiding op ieder fort en in het Mauritshuis krijgen, maar ook is er een speurtocht te volgen, die over alle forten heen loopt.

Stelling van Willemstad

De fortendag is bedoeld om meer bekendheid te geven aan de Stelling van Willemstad. Dit is een uniek cluster van forten binnen de Zuiderwaterlinie. De linie vormde de scheidslijn tussen de noordelijke en de zuidelijke Nederlanden. De forten die onderdeel uitmaken van de Zuiderwaterlinie, zijn Fort Buitensluis (Numansdorp), Fort Frederik (Ooltgensplaat), Fort Bovensluis, Fort De Hel en Fort Sabina. Ook het Mauritshuis in Willemstad doet deze dag volop mee in de activiteiten.

Try-out

Thomas Zwiers, wethouder gemeente Moerdijk: “het is een eerste samenwerking tussen de forten van de Stelling van Willemstad, het is dus een soort ‘try-out’ dit jaar. Hopelijk gaat het publiek dit waarderen en gaan er meer edities van een dergelijk programma volgen. Het is namelijk van groot belang om de geschiedenis van de Stelling van Willemstad levend te houden; ook het Mauritshuis in Willemstad zal in de toekomst ingericht worden volgens dit historische thema ”. Het programma van de fortendag spreekt zowel jong als oud aan. Zo is er een interactief ‘meeleeftheater’ op Fort Sabina, zijn op Fort Buitensluis de verrichtingen te volgen van de bemanningsleden van het oorlogsschip ‘de Delft’, en Fort de Hel wordt als excursie aangeboden vanaf Fort Sabina.

Wandelen, fietsen of varen

Bezoekers worden aangeraden om niet met de auto de fortentocht af te leggen, maar gebruik te maken van de (snelle) vaarverbindingen, of de fiets te pakken. Bij sommige forten zijn er fietsen te huur of te leen. De fortendag start om 10:00 uur en eindigt om 16:00 uur.

Fortendag