Blog van Jaap Kamp: “De container voelt nu al lichter”

Geplaatst: 22-2-2017

Op 1 februari 2017 zijn 100 gezinnen gestart met de uitdaging om 100 dagen lang, 100 procent restafvalvrij te leven. Eén van de 41 deelnemers uit onze gemeente zijn onze eigen wethouder Jaap Kamp en zijn vrouw. Na 20 dagen vertelt hij over zijn eerste ervaringen in een blog.


Drie weken al… Ze zijn snel gegaan en wat is het leuk om te doen!  Ook Roos, mijn vrouw, is helemaal gegrepen door het 100-100-100 experiment. Sterker nog, ik word zelfs op de vingers getikt: “Heb je het afval al gewogen vandaag?” en hup, het afvalzakje gaat op de keukenweegschaal. Of ze geeft tips: “Zullen we een speciale afvalbak kopen?”. We leefden, vond ik, al behoorlijk bewust, maar nu vallen plots nog meer dingen op. Theezakjes die per stuk verpakt zijn – waarom eigenlijk? Ook hebben we ontdekt dat veel van het gewicht van ons afval veroorzaakt wordt door blik. “Vervangen door glas”, denk je dan, maar mijn favoriete soep zit nu eenmaal in blik… Daar heb ik dus nog niks van kunnen bakken.

Ook de opdracht van de week doen we trouw. De opdracht van deze week leek een makkie: hoe voorkom je afval? Die tip hadden we zó, dachten we: ga een weekendje weg! Afgelopen weekend hebben we een bezoek gebracht aan Kasteel De Haar in Utrecht. Het bezoek was onderdeel van een weekendje samen weg. Je kent dat wel, zo’n weekendje weg tussendoor,  met je hotelbon op zak een hotel zoeken en de volgende ochtend genieten van zo’n heerlijk uitgebreid ontbijtbuffet. Met verse jus, knapperige broodjes en van die handige kleine cupjes jam, hagelslag, etc. Waarvan je, zo viel ons op, de helft ongebruikt weggooit. Het hoera-gevoel over geen afval maakte bijna plaats voor schuldgevoel. Bijna, want het bezoek aan het kasteel was indrukwekkend. Echt een aanrader. We hebben genoten van het gebouw en vooral ook van de verhalen die de vrijwilligers er over konden vertellen.

Maar; over 100-100-100. Toch maar thuisblijven dan? Dat zou ik ook weer niet willen zeggen; het bezoek aan het kasteel hadden we niet willen missen. En, eenmaal weer thuis had ik ook weer een opsteker. Het was tijd om de container aan de straat zetten. Nee, dát was niet de opsteker, maar wel het feit dat hij echt minder weegt. Benieuwd hoe dat na de volle 100 dagen is.

Benieuwd naar het experiment? Kijk op restafvalvrij.100-100-100.nl.