Minder welstandsregels, evenveel zorg

Geplaatst: 1-2-2017

Het verzoek van de gemeenteraad van Moerdijk lag er al en nu staan ze ook op papier: soepeler regels voor welstand. Welstand gaat over architectuur en uitstraling, heel kortgezegd: past een ontwerp in de omgeving? De regels zijn met name versoepeld voor een deel van een aantal bedrijventerreinen, het buitengebied en verbouwingen aan de achterzijde van woningen.

Wethouder Jaap Kamp: “We gaan er van uit dat mensen prima in staat zijn om zelf te bepalen of een verbouwing of eventuele (ver)nieuwbouw goed past in de omgeving. Tegelijkertijd blijven we er met de excessenregeling voor zorgen dat waardevolle, cultuurhistorische gebouwen en beschermde stadsgezichten of specifieke woningbouw behouden blijven. Dat geldt in de dorpen en stadjes  maar ook in het buitengebied. Zo verminderen we regels én blijven we verrommeling voorkomen”. 

Excessenregeling

De excessenregeling helpt bij het voorkomen van uitwassen en verrommeling. De regeling houdt eenvoudig gezegd in dat het gemeentebestuur iemand kan verzoeken zijn (voorgenomen) bouwwerk aan te (laten) passen aan redelijke eisen van welstand. Dat kan dan bijvoorbeeld bij buitensporige dingen zoals het gebruik van erg felle of contrasterende kleuren, ernstig verval van bouwwerken of opdringerige reclames.