Veiligheidsavond Klundert: ideale mogelijkheid om voor te bereiden op mogelijke risico’s

Geplaatst: 9-2-2017

“Niet heel Klundert was aanwezig, wel diegenen die echt geïnteresseerd zijn in het onderwerp veiligheid. En de rest heeft een interessante avond gemist.” Zo typeerde gespreksleider Huub Sens (gemeente Moerdijk) de eerste zogenaamde Veiligheidsavond op 7 februari. In Klundert, georganiseerd op verzoek van de plaatselijke stadstafel. Met focus op gerelateerde onderwerpen die speciaal in Klundert leven. Doel: zo goed mogelijk voorbereid zijn op eventuele risico’s.

“Als wij transparant zijn en u goed informeren over de risico’s, dan kunnen wij zorgen dat u precies weet wat u moet doen mocht er onverhoopt toch iets niet goed gaan”, vatte burgemeester Jac Klijs in zijn openingswoord het doel van de avond samen.

Ideale mogelijkheid

Met haven- en industrieterrein Moerdijk in de buurt en rijks- spoor- en vaarwegen vlakbij is veiligheid een belangrijk onderwerp in de gemeente Moerdijk, én dus ook Klundert. Daarom hanteert de gemeente zeer strenge veiligheidsregels en probeert ook inwoners zo goed mogelijk voor te bereiden op wat zou kunnen gebeuren. De Veiligheidsavond in Klundert gaf de Klundertnaren een ideale mogelijkheid om zich uitgebreid te laten informeren door professionals (politie, brandweer, gemeente, bedrijfsleven) over de onderwerpen die in Klundert spelen. Dat waren o.a. overlast als gevolg van het industrieterrein, incidenten in en om het huis en auto-inbraken.

Korte sessies

Verdeeld over drie tafels konden de ruim 40 deelnemers tijdens korte sessies van gedachten wisselen met de professionals. Elke tafel met een eigen thema: incidenten in de omgeving (bv. wat kun je zelf doen en wat doet de overheid?), incidenten in huis (brandveiligheid, inbraakproof) en (ernstige) hinder (stank-, geluidsoverlast).

Veiligheidsdashboard

De Veiligheidsavond is onderdeel van een uitgebreid pakket aan acties van de gemeente Moerdijk om inwoners zo zelfredzaam mogelijk te maken. In dat kader wordt later dit jaar het zogenaamde Veiligheidsdashboard geïntroduceerd. Elke inwoner kan zich aanmelden via www.omgevingsdashboard.nl. In het geval van een incident of ramp krijgt hij/zij dan informatie over de aard ervan en instructies over wat te doen.