Kwart Moerdijkers maakt wekelijks gebruik van openbaar vervoer

Geplaatst: 18-1-2017

Een kwart van de inwoners van de gemeente Moerdijk reist elke week met het openbaar vervoer. En het merendeel (52%) gebruikt het openbaar vervoer om te winkelen. Dat zijn de eerste uitkomsten van het over het openbaar vervoer in Moerdijk.

Het onderzoek, waaraan 2.281 inwoners deelnamen, is uitgevoerd in opdracht van de gemeente Moerdijk. Hiermee moet duidelijk worden of het bestaande openbaar vervoer nog aansluit op de wensen van de inwoners. Later dit jaar buigt de gemeenteraad zich over deze vraag.

Niet rijden op zondag

Eén op de drie gebruikt het OV om familie of vrienden te bezoeken (33%), of uit te gaan (30%). Als belangrijkste belemmering om met het OV te reizen wordt de dienstregeling van de buslijnen genoemd. Met name het niet rijden op zondag (22%), doordeweeks of in de avonduren (18%) of op zaterdag (16%) wordt als een drempel ervaren.

Hoge respons

Verantwoordelijk wethouder Thomas Zwiers is blij met de hoge respons op het onderzoek. “Het maakt duidelijk dat het onderwerp openbaar vervoer leeft in onze gemeente. Met de belangrijke uitkomsten en daaruit voortkomende wensen gaan we straks in overleg met de provincie Noord-Brabant en vervoerder Arriva. Die spelen een belangrijke rol in het bepalen van bijvoorbeeld de dienstregelingen, en dus zullen we er samen met hen uit moeten komen wanneer we bepaalde zaken willen verbeteren.” Daarnaast kijken we ook of we zelf, in samenwerking met andere partijen, oplossingen kunnen invoeren voor de vervoerswensen die er leven.
De overige uitkomsten van het onderzoek worden binnenkort gepresenteerd. Dan is ook bekend wat de resultaten per afzonderlijke kern en leeftijdsgroep zijn.