Moerdijk wil snel actie NS om toegankelijkheid treinen te verbeteren

Geplaatst: 18-1-2017

De gemeente Moerdijk wil dat de NS met grote spoed maatregelen neemt om te zorgen dat minder validen beter gebruik kunnen maken van de treinen. Omdat Prorail op het traject Roosendaal-Dordrecht sinds vorige maand oudere treinstellen met een hooggelegen vloer heeft ingezet, kunnen reizigers met bijvoorbeeld een rolstoel op de stations Zevenbergen en Lage Zwaluwe niet meer zonder hulp de trein betreden of verlaten. Wethouder Thomas Zwiers vindt dit “onacceptabel”.

Tot 11 december 2016 was het voor minder valide reizigers en reizigers met een fiets of kinderwagen wel mogelijk om zelfstandig met de trein van en naar Zevenbergen te reizen. Op het traject Roosendaal-Dordrecht reden toen nog treinen met een uitschuifbare treeplank op perronniveau. Omdat de perrons in Zevenbergen en Lage Zwaluwe circa twee jaar geleden op het juiste niveau zijn gebracht, heeft de NS het verlenen van assistentie bij het instappen geschrapt.

Ultieme oplossing

“Wij dringen aan op de ultieme oplossing, namelijk zo spoedig mogelijk de nieuwe SLT-sprintertreinen weer in te zetten op het traject Roosendaal-Dordrecht”, licht Thomas Zwiers toe. “Zolang dit niet is gebeurd moet de NS tenminste zorgen dat er op de stations op dit traject, waaronder Zevenbergen en Lage Zwaluwe, assistentie wordt verleend bij het instappen. Het is voor ons onacceptabel dat de toegankelijkheid van de treinen in deze nieuwe situatie is verslechterd, terwijl de wettelijke insteek is dat iedereen in Nederland mee kan doen in de maatschappij. Door het besluit van de NS om minder toegankelijke treinen in te zetten op het traject Roosendaal-Dordrecht is de situatie in onze gemeente er in elk geval flink op achteruit gegaan.”