100 dagen later: slechts 0,6 kilo restafval per gezin per week

Geplaatst: 23-6-2017

41 huishoudens uit gemeente Moerdijk tonen aan dat restafval verminderen helemaal niet moeilijk is. 100 dagen lang daagden meer dan 100 gezinnen uit 6 West-Brabantse gemeenten zichzelf en elkaar uit: kunnen we de hoeveelheid (rest)afval die we produceren verminderen? Op 7 juni werd het fantastische resultaat bekendgemaakt. Gemiddeld hielden de deelnemende gezinnen nog maar 0,6 kg restafval per week over!

Met tips en weetjes motiveerden deelnemers elkaar via platform restafvalvrij.100-100-100.nl. Met een wekelijkse opdracht werden ze uitgedaagd om nog eens extra kritisch te kijken naar hun eigen gedrag. Daarnaast vulden deelnemers wekelijks hun hoeveelheid restafval in op de afvalmeter. Wat blijkt? De huishoudens hielden het gewicht gedurende het grootste deel van de uitdaging onder een kilo per week.

De deelnemers leunen na deze 100 dagen niet achterover. “Wij scheiden nog steeds zo nauwgezet. Dat komt omdat wij daarvoor ook al ons afval goed sorteerden. Het is een heel kleine moeite,” schrijft Anton op het platform. “We letten meer op bij de inkoop van artikelen en kopen soms groter in waarna een deel in de vriezer gaat. Hierdoor hebben we minder verpakkingsmateriaal.” Deelneemster Angelique schrijft dat 100-100-100 ervoor heeft gezorgd dat haar kinderen bewuster met afval omgaan: “Zoonlief ging laatst zijn kamer uitmesten. Drie zakken maar liefst mee naar boven. Op mijn vraag waarom? Ja mam, 1 voor rest, 1 voor plastic en 1 voor papier! En een doos om spullen die nog goed waren te verkopen. Jong geleerd is oud gedaan.”

Verrassend eenvoudig aldus Moerdijkers

Veel deelnemers aan het (landelijke) project 100-100-100 denken bij aanvang dat het moeilijk is om nagenoeg afvalvrij te leven, maar in de praktijk blijkt het vaak verrassend eenvoudig. Dat vonden ook twee deelnemers uit Fijnaart en Zevenbergen die zich lieten interviewen in het radioprogramma De Streekwijzer op Moerdijk FM. Het interview van 10 juni jl. is terug te luisteren via www.rtvm.nl of youtube.

Gemeente Moerdijk wil alle gezinnen hartelijk bedanken voor hun deelname.

Voor deze deelnemers en alle andere inwoners: veel succes op weg Van Afval Naar Grondstof!