Klundert ontvangt summerschool Omgevingsveiligheid

Geplaatst: 14-6-2017

Van 28 tot 30 juni 2017 vindt in de gemeente Moerdijk een summerschool 'Omgevingsveiligheid' plaats voor studenten en jongprofessionals. Ruim 20 deelnemers gaan drie dagen aan de slag met een omgevingsvisie voor Klundert. De summerschool is een initiatief van het ministerie van Infrastructuur en Milieu en wordt georganiseerd door het Kennislab voor Urbanisme.

Het ministerie van Infrastructuur en Milieu (directie Veiligheid en Risico’s) moderniseert op dit moment het omgevingsveiligheidsbeleid. Omgevingsveiligheid gaat over de vraag hoe we ruimte veilig benutten en risico’s door opslag en vervoer van gevaarlijke stoffen beperken. Klundert vormt een goede testcase om dit beleid te toetsen en tegelijkertijd een bijdrage te leveren aan de omgevingsvisie die nog gemaakt gaat worden.

Over de opgave

Het Haven- en Industrieterrein Moerdijk huisvest een groot aantal chemische bedrijven en onder de grond ligt een van de belangrijkste leidingstraten voor het vervoer van gevaarlijke stoffen. Nabij het industrieterrein wordt ook gewoond. Klundert wordt door een groenstrook gescheiden van het Haven- en Industrieterrein en is vele malen kleiner. De vraag tijdens de summerschool is hoe dat in balans samen kan gaan. Aan de deelnemers, jongprofessionals van allerlei verschillende opleidingen, de opdracht om daar een visie voor te schrijven. Een visie waarin ruimtelijk beleid, veiligheid en economie worden geïntegreerd.

Programma

De deelnemers worden ontvangen door burgemeester Jac Klijs, waarna ze in teams drie dagen in het gebied duiken om aan de slag te gaan met een omgevingsvisie voor Klundert. Tijdens de driedaagse gaan ze van breed naar concreet. Dag 1 (28 juni) staat in het teken van informatieoverdracht. Onder andere een excursie naar het Haven- en Industrieterrein Moerdijk en afvalverwerker ATM, samen met de Veiligheidsregio, maken onderdeel uit van deze dag. Dag 2 (29 juni) gaat over belangen. Tijdens de stakeholdersbijeenkomst in Klundert gaan deelnemers op zoek naar de prioriteiten van inwoners, bedrijven, netbeheerders, de gemeente en andere belanghebbenden. ’s Middags analyseren ze die belangen en stellen ze een Programma van Eisen op. Dag 3 (30 juni) is de dag van oplevering. De deelnemers presenteren hun omgevingsvisies tijdens het slotevent. Dit is een openbaar event (locatie wordt nog bekend gemaakt). De jury, bestaande uit verschillende vakprofessionals, beoordelen de plannen en bepalen wie naar huis gaat met de hoofdprijs. Kijk voor meer info en het volledige programma op www.kennislabvoorurbanisme.nl.

De summerschool wordt georganiseerd door het Kennislab voor Urbanisme. Dit onderzoeks- en innovatielab ontwikkelt samen met jongprofessionals, bedrijven en overheden nieuwe oplossingen voor ruimtelijke vraagstukken. Ook Antea Group, de Veiligheidsregio, gemeente Moerdijk, Port of Moerdijk en ATM leveren een bijdrage aan de summerschool. Wilt u ook een bijdrage leveren? Neem contact op met de projectleider Lisette van Beusekom via l.vanbeusekom@kennislabvoorubanisme.nl.