Klundertse leerlingen snuffelen aan de mogelijkheden van techniek

Geplaatst: 23-6-2017

Hoe zorg ik dat de cv-ketel weer warm water levert? Hoe werkt de 3D-printer precies? En hoe kan ik vliegtuigjes laten vliegen door er met licht op te schijnen? Leerlingen van drie Klundertse scholen (De Rietvest, De Molenvliet en Het Palet) konden het zelf uitvinden tijdens een bezoek aan de Technobiel.

Deze mobiele experimenteerruimte, waarin leerlingen aan de mogelijkheden van techniek kunnen snuffelen, deed vandaag de gemeente Moerdijk aan. Niet zomaar. ‘Techniek’ biedt volop werkgelegenheid. Sterker nog: veel vacatures kunnen niet worden opgevuld omdat geschikte krachten ontbreken. Verwachting is dat deze trend zich in de toekomst alleen maar zal voortzetten. Iets waar de gemeente Moerdijk, met het haven- en industriegebied binnen de grenzen en dus een groot aantal van die techniek-gerelateerde vacatures, ook mee te maken heeft.

Zoveel kansen

Belangrijk dus om te zorgen dat jongeren al kennis kunnen maken met de veelzijdigheid van techniek. “Ik hoop dat we jullie enthousiast kunnen krijgen voor techniek en de technische beroepen”, verwoordde wethouder Thomas Zwiers het tijdens de officiële opening. “Het duurt nog een hele tijd voor jullie gaan werken, maar techniek biedt jullie zoveel kansen. En het is gewoon een geweldige interessante sector, heel erg breed en met de nieuwste ontwikkelingen.”

Iets bijzonders doen en maken

De Technobiel is een initiatief van Otib, het Opleidings- en Ontwikkelingsfonds voor het Technisch Installatiebedrijf. Daar moeten nu en in de toekomst een groot aantal vacatures worden vervuld. Of dat ook zal lukken? Linda en Laurijn (allebei 11) die de Technobiel bezoeken denken toch dat het niet echt iets voor hen is. “Ik ga liever iets met dieren doen denk ik”, vertelt Linda. “Ik ook, of op Schiphol werken”, denkt Laurijn. Hun klasgenoot Owen (11) ziet het echter wel zitten. “Ik denk wel dat techniek iets voor me is. Daar kun je tenminste echt iets bijzonders doen en maken.”